Fosta ministra Sănătății propune centre de tip drive-through în locul testării la COVID-19 acasă. Iată ce arată practica internațională
Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, califică decizia autorităților de a testa suspecții la COVID-19 la domiciliu ca fiind un pericol la care se expune personalul medical. Drept soluție, fosta șefă de la Sănătate propune să fie create centre drive-through, cu personal bine instruit. Drept exemplu, Nemerenco prezintă practica internațională.
„Fac un sumar în baza experienței medicilor de familie din mai multe țări UE relatată pe un grup cu peste 30 mii de medici din toată lumea. Poate înainte de a declanșa această bombă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova se mai gândește totuși”, scrie Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.
Ex-ministra Sănătății susține că în Belgia toate testele se fac în laboratoare de spital, prin serviciul de urgență. Medicul de familie consultă doar telefonic și foarte rar – la cabinet. Dacă consideră necesară testarea, solicită o ambulanță special echipată pentru transportarea pacientului.
Germania – Testarea se realizează în puncte speciale de colectare. Medicii de familie direcționează telefonic pacientul către cel mai apropiat punct de colectare. La cei care s-au deplasat cu mașină proprie colectarea probei se face de către personalul din acele puncte chiar în mașina cu care a venit pacientul, acesta nu coboară. Pentru cei care nu au posibilitatea de a se deplasa există centre drive-through.
În Franța, testarea este realizată ori în laboratoare ori în centre de tip drive-through. Medicii de familie nu fac testul. În Spania, medicii de familie nu recoltează probe. Doar monitorizează pacienții – telefonic sau dacă e necesar, la domiciliu, dar obligatoriu în costume de protecție. În Spania orice persoană care face chemare la domiciliu, până la proba contrarie este considerat posibil caz COVID-19.
În țara vecină, România, medicii de familie supraveghează doar pacienții asimptomatici, care revin din zone roșii COVID-19 pe perioada de 14 zile de carantină. Ei nu realizează teste, nu monitorizează pacienți cu clinică la domiciliu, nici formele ușoare.
Fosta ministră susține că noua metodă de testare a formelor ușoare suspecte de COVID-19 la domiciliu, nu doar expune pericolului molipsirii personalului medical, dar testarea mai poate fi necalitativă, cu rezultate fals negative, care ar putea duce la o diagnosticare greșită și neaplicarea măsurilor de izolare pentru potențiali infectați.
Ala Nemerenco propune să fie organizate câteva centre de tip drive-through pe țară cu personal bine instruit. „În zonele rurale se poate colecta chiar afară, nu în automobil așa cum este experiența Slovaciei în comunitățile rurale”, scrie ex-ministra.
Amintim că începând cu săptămâna trecută, a fost dat start concomitent cu tratamentul la domiciliu și a testării la domicilu a persoanelor care nu întrunesc criteriile pentru spitalizare. Și reprezentanții Ministerului Sănătății fac trimitere la practica internațională și recomandările OMS.
Autoritățile dau asigurări că echipele mobile sunt bine instruite și echipate corespunzător. În componența lor intră cel puțin doi asistenți medicali, iar activitatea echipei mobile este coordonată de către un medic de familie sau asistent medical principal.
Sursa: agora.md
Comentariile sunt închise