Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie din comuna Brătușeni, raionul Edineț. Informaţia a fost confirmată de Gheorghe Gaberi șeful Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Potrivit primarului localității Mihai Andruh, cazul de infectare a fost înregistrat acum o săptămână.
Autoritățile locale împreună cu reprezentanții Agenției pentru Siguranța Alimentelor au întreprins un șir de măsuri pentru a stopa răspândirea bolii. Astfel, toate automobilele care intră și ies din sat sunt stopate și dezinfectate. Polițiștii prezenți și ei la punctele sanitare verifică portbagajele mașinilor dacă nu transportă carne de proveniență locală.
Echipa BTV a încercat să obțină un comentariu din partea persoanei, în gospodăria căreia s-a produs nenorocirea, însă fără rezultat.
Vecinii păgubașului spun că incidentul s-a produs acum o săptămână după ce acesta ar fi revenit din Ucraina. De precizat că autoritățile ucrainene au notificat, în anul 2016 Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor despre apariţia unui focar de pestă porcină africană.
Primarul comunei Brătușeni a declarat că din cauza apariției acestei infecții, sătenii au început să-și sacrifice animalele pentru a evita pierderile.
Despre acțiunile întreprinse în teritoriu de reprezentanții Direcției raionale pentru siguranța alimentelor Edineț, reporterul BTV nu a aflat nimic.
Paradoxal, dar pe site-ul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelornu a fost postat nicio informație în acest sens. Mai în glumă, mai în serios dar autoritățile din România își informează cetățenii mai operativ. Portalul de știri Ziarul de Iași a publicat acum trei zile un articol despre focarul de pestă porcină înregistrat în comuna Brătușeni.
Acum două săptămâni, alte cazuri de pestă porcină au fost depistate în satul Rublenița, raionul Soroca, iar la sfârșitul anului 2016 în satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuse care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.
Comentariile sunt închise