EXPOZIȚIE–TÂRG A MEȘTERILOR POPULARI DE HRAMUL ORAȘULUI BĂLȚI

De hramul Bălțiului zeci de meșteri populari din întreaga țară și-au prezentat cele mai deosebite lucrări într-o expoziție-târg defășurat în centrul orașului. Bălțenii și oaspeții municipiului au admirat picturi efectuate prin mai multe tehnici, broderii, bejuterii, instrumente muzicale, ii, bondițe, covoare moldovenești și chiar obiecte de artă cioplite în lemn.

Familia Scutaru din satul Mihăileni, Rîșcani țes covoare și cerji din generație în generație. O fac din plăcere și doar din lână naturală. Deși, un covor tradițional poate fi realizat începând cu o lună  până la patru luni, nu s-au gândit să renunțe vreodată la acest meșteșug,

La expoziție au adus și furca de tors.

De asemenea meșterița a demonstrat cum se crează o cergă.

Bălțenii au admirat acestă îndeletnicire.

Grigorii Sînchetru din Tribujeni, Orheiul Vechi a adus la expoziție intrumente muzicale de suflat din lemn, confecționate cu propria mână deja mai bine de 15 ani. Folosește doar lemn tare, de salcâm, prun sau zarzăr, meșterul la numit „lemn cu sunet”.

Bălțeanul Anatolie Banari, în doar de 2-3 ani a deprins talentul de a crea aceste opere de artă. Pictează folclorul și cioplește rame din lemn pentru tablourile sale, care oferă lucrării un motiv autentic.

La târg au fost expuse căciuli și bondițe realizate de bălțeanul Mihai Năcladă  a lui Ștefan. Potrivit lui, acest meșteșug a fost desprins de la bătrâni, iar în domeniu se află de circa 10 ani.

Expoziția Națională târgul Meșterilor Polulari „Pasărea din Suflet”, cu ocazia Zilei Orașului Bălți se află la cea dea XXI ediție.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture