Motivul invocat de administraţia combinatului Milina din Taraclia (deţinut de SA Iugintertrans) este scumpirea semnificativă a materiei prime, adică a făinii, a produselor secundare, precum uleiul, drojdia sau margarina, dar şi deprecierea leului şi scumpirea carburanţilor, transmite Știri.md.
Făina s-a scumpit cu circa 30%
„Am recalculat prețul pâinii, ţinând cont de conjunctura de pe piaţă la achiziționarea tuturor materiilor prime. Am crezut că putem menţine preţurile până la recolta nouă, în ciuda faptului că rentabilitatea întreprinderii a fost de la 0% la 5%. Dar nu a funcționat”, a declarat pentru portalul Tuk.md, Alexandr Voinschi, directorul combinatului Milina.
„Creșterea preţului la materia primă este inexplicabilă. Anul trecut, făina folosită pentru acest produs [pâinea de clasa a doua – TUK] a costat 4,2-4,5 lei, dar anul acesta o cumpărăm cu 5,8 lei. Pentru o franzelă e nevoie de 280 de grame de făină”, explică Voinschi.
Altfel spus făina s-a scumpit cu circa 29-38%, în decurs de un an.
Totodată, managerul susţine că în Ucraina, unde se strânge o recoltă mai mare, pâinea deja este cu 25% mai scumpă decât prețurile de la noi.
„Dacă analizăm întreaga conjunctură a pieței pe întregul continent Eurasia, Moldova are cea mai ieftină pâine”, a concluzionat Voinschi, menționând că prețurile la pâine nu s-au schimbat de cinci ani.
Deocamdată, alţi producători nu au anunţat majorări de preţ, dar au scumpit unele produse de panificaţie. Datele statistice arată că în primele patru luni ale acestui an preţul la pâine a crescut cu 1,6%, iar în decurs de un an – cu circa 4,2%.
Exportăm grâu, importăm făină
De notat că în ultimii ani Moldova exportă în cantităţi foarte mari grâu, dar în schimb importă masiv făină. De exemplu în primele 3 luni ale acestui an au fost exportate 89.000 de tone de grâu alimentar şi doar 200 de tone de făină de grâu.
În schimb au fost importate circa 3.500 de tone de făină, adică de 17,5 ori mai mult decât am exportat.
Aceasta pentru că majoritatea morilor şi fabricilor de prelucrarea cerealelor nu au fost modernizate şi în consecinţă au o eficienţă redusă, iar preţul materiei prime de la ele este uneori cu 20-30% mai mare decât la făina de import.
În consecinţă producătorii de pâine şi produse de panificaţie foarte frecvent recurg la importul sau achiziţia făinii de import.
Printre importatori se numără de la traderi, la fabrici de pâine (Combinatul de pâine din Bălţi), dar şi reţele de magazine (Nr.1, Linella sau Kaufland).
Creşterea semnificativă a importului de făină s-a făcut observată în a doua jumătate a anului trecut, când a devenit clar că recolta de grâu a fost una mică şi preţul la el va creşte.
Astfel, dacă în luna iulie 2020 s-au importat 442 tone de făină, apoi în august – deja 2.615, iar în septembrie 2020 – deja 3.835 de tone.
Mai mult de jumătate din aceste importuri au fost efectuate de compania Galexim Grup SRL, deţinută de Galina Cara.
Potrivit datelor vamale, în primele 3 luni ale acestui an, 3 companii practic au asigurat circa 90% din tot importul de făină: Galexim Grup SRL (100%-Galina Cara), Vitalcomus SRL (100% – Vitalie Musteaţă) şi Navan-Prim SRL (100% – Iurie Ciobanu).
Foto: Știri.md.
Comentariile sunt închise