Expert: Moscova şi Washingtonul vor încerca să ajungă la o înţelegere în privinţa Moldovei

Moscova şi Washingtonul vor încerca să ajungă la o înţelegere în privinţa Moldovei şi Ucrainei, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban, în contextul vizitei consilierului preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, în cele două ţări.

Potrivit agenţiei Infotag, expertul a menţionat în studiul său că „Moldova, Belarus şi Ucraina reprezintă regiunea tradiţională a confruntării geopolitice dintre Rusia şi Occidentul colectiv condiţionat”, iar „turul est-european al lui Bolton este un prolog al următorului act al procesului îndelungat de împărţire a acestei regiuni în sferele de influenţă ale Rusiei şi NATO”.

„Această teorie se încadrează perfect în circumstanţe şi se potriveşte foarte bine cu recenta vizită în Moldova a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu. Cu toate acestea, numitorul vizitei lui Bolton ar putea fi cu totul altul: nu este exclus ca principalul motiv pentru acţiunile tactice actuale ale Moscovei şi Washingtonului să fie o anumită „îngheţare” a tensiunii în condiţii pe care le ştiu doar ambele părţi”, consideră expertul.

Potrivit lui, „în ultimii ani, experţii în domeniul geopoliticii au remarcat în repetate rânduri că confruntarea dintre SUA şi Rusia în Europa şi Siria nu are un rezultat pozitiv şi nici obiective clare pentru ambele părţi”.

„Au decis să iasă din impas prin dialog. Şi cel mai bun mod de a face acest lucru, după cum ştiţi, este găsirea unor interese comune şi motive practice de cooperare. În acest sens, atenţia sporită a UE, SUA şi a Rusiei asupra Moldovei a arătat clar că marii actori au început să caute subiecte care ar putea uni şi oferi teren de manevră. Scăparea unei ţări mici, sărace şi asuprite din hegemonia unui oligarh autocratic este un scop ideal, care poate justifica alianţa oricui cu oricine. Prin urmare, nu este surprinzător că anume de la această ţară a început etapa de „răcire” comună a Europei de Est”, a spus Ceban.

El consideră că „toţi jucătorii importanţi din Europa au nevoie de o pauză”.

„În SUA vin alegerile, Europa aşa şi nu a găsit modalităţi durabile de a face faţă problemelor sistemice din zona euro, pentru Rusia este foarte important să relanseze economia. Pe vremuri, de la problemele interne putea să distragă doar o ameninţare puternică în perimetrul extern: dar toate acestea au avut loc recent în Ucraina, iar odată cu dezvoltarea societăţii informaţionale, aceasta funcţionează din ce în ce mai rău.

Este tot mai greu să „încălzeşti” publicul larg cu vreo ameninţare din străinătate, iar problemele interne nu se rezolvă de la sine. Trebuie găsite soluţii noi, ceea ce înseamnă că Rusia şi SUA vor încerca să ajungă la o înţelegere privind Moldova şi Ucraina. Aceasta însă nu înseamnă vreo „încălzire” globală – i storia arată că Moscova şi Washington cu greu reuşesc să ajungă la o pace de lungă durată”, consideră expertul.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture