O creştere a rasismului după izbucnirea epidemiei cu coronavirus din China, mergând de la abuzuri verbale la atacuri fizice, a fost resimțită de asiaticii care locuiesc în Marea Britanie, relatează joi Press Association potrivit news.ro.
Cu toate că în Regatul Unit au fost înregistrate doar două cazuri de infectare, pasagerii din transportul public din Londra tind să se îndepărteze de colegii lor de drum cu aparenţe asiatice, au declarat unii dintre aceştia.
MiMi Aye, din Myanmar, editor culinar la Londra, a publicat fotografii făcute în timp ce se deplasa cu metroul şi în care se vede cum mai mulţi călători par să prefere să stea în picioare decât să se aşeze lângă ea.
„Mergeam spre Oxford Circus. Platforma era plină, vagonul era plin. Am remarcat că nimeni nu s-a aşezat lângă mine şi m-am gândit că e ciudat. (…) Oamenii din jurul meu păreau foarte stingheriţi şi nu mă priveau în ochi. Nu vreau să spun că a fost clar vorba de rasism, pentru că de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva nu pot şti sigur”, a declarat ea pentru PA.
Mulţi alţii au povestit în social media experienţe similare, inclusiv jurnalista freelance Angela Hui, care a transmis pe Twitter: „Nu e minunat când un bărbat se aşează lângă tine în metrou şi apoi se ridică imediat, mormăind ‘nu stau lângă coronavirus’?”.
Comicul de origine chineză Ken Cheng a rezumat experienţele altor asiatici constatând pe Twitter: „Sub 0,001% dintre chinezi au coronavirus şi totuşi peste 99,999% au avut deja de-a face cu coronarasismul”.
Cazuri similare de comportament discriminator au fost raportate în întreaga lume. În Franţa, utilizatorii asiatici ai reţelei Twitter răspund stereotipizării rasiste cu hashtagul #JeNeSuisPasUnVirus (Nu sunt un virus).
Bloggeriţa americană Michelle Phan s-a întrebat la rândul său pe Twitter „de ce unii dintre voi îmi spun să mă întorc să mănânc lilieci?”. „Sunt americancă, ignoranţilor”, a continuat ea, remarcând că problema coronavirusului „a încurajat astfel de glume oribile” şi că a crescut numărul celor care îşi bat joc de bucătăria asiatică.
În unele cazuri, agresiunea a trecut de la nivel verbal la nivel fizic. Un grup de turişti chinezi din Veneţia ar fi fost scuipaţi, iar în social media a devenit viral un video filmat în Canada şi în care un bărbat o atenţionează pe femeie de origine chineză că i-a „căzut coronavirusul”. La Sheffield, în Marea Britanie, o studentă chineză ar fi fost împinsă şi agresată verbal pentru că purta mască.
Sursa: stiripesurse.ro
Comentariile sunt închise