DOC/ Șefa secretariatului Judecătoriei Chișinău ridică un salariu lunar de aproape 30 de mii de lei. Cum explică aceasta

Șefa secretariatului din cadrul Judecătoriei Chișinău Ludmila Nichitin-Gavriliţă ridică un salariu lunar de aproape 30 de mii de lei, mult mai mult decât al unui judecător din prima instanță și chiar al unui magistrat care activează la Curtea de Apel. Acesta spune că ar avea mai multe sarcini în cadrul secretariatului și că a depus declarația de avere conform legislației, iar organele abilitate pot să verifice datele indicate, dacă există temei în acest sens.

Ludmila Nichitin-Gavriliţă, care activează în calitate de șefă a secretariatului Judecătoriei Chișinău, a obținut în anul 2020 un salariu total de 349 984 de lei, adică puțin peste 29 de mii de lei lunar, conform declarației de avere și interese personale, scrie zdg.md.

Soțul acesteia, care activează la Procuratura Chișinău a ridicat în 2020 un salariu total de 318 649 lei, adică 26,5 mii de lei lunar.

Familia Nichitin-Gavriliţă deține, din 2012, un teren intravilan obținut printr-o dispoziție a primarului orașului Cimișlia. Valoarea totală a terenului este de 4 646 de lei.

Tot în declarația de avere familia Nichitin-Gavriliţă indică un apartament de 67,9 metri pătrați, dobândit în anul 2008 prin abitație, și un autoturism de model Mercedes E220 CDI, anul fabricației 2011, dobândit în anul 2018, al cărui valoare este de 220 000 de lei.

Soțul Ludmilei Nichitin-Gavriliţă deține 80 de acțiuni în cadrul F.I.N.N.”Exiton Invest”, care se află în proces de lichidare. Valoarea acțiunilor este de 80 de lei.

Întrebată de ZdG cum a ajuns să obțină salariul lunar de puțin peste 29 de mii de lei, șefa secretariatului Judecătoriei Chișinău ne-a comunicat că are mai multe sarcini și că a depus declarația de avere conform legislației, iar organele abilitate pot să verifice datele indicate, dacă există temei în acest sens

.„În calitate de funcționar public, mi-am îndeplinit obligațiile și am depus declarația în termen. Sunt organele abilitate, care ulterior vor verifica. Există legislație și organul abilitat care poate verifica. În cadrul secretariatului eu am mai multe sarcini”, ne-a comunicat Ludmila Nichitin-Gavriliţă.

Conform Legii nr. 270 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, salariul de bază se calculează prin înmulțirea valorii de referință stabilite cu coeficientul de salarizare corespunzător clasei de salarizare pentru funcția respectivă, determinată de lege, cu rotunjire până la 10 lei în favoarea salariatului. Pentru anul 2020 la calcularea salariilor judecătorilor și procurorilor a fost folosită valoarea de referință de 2.500 de lei, în timp ce pentru judecătorii din cadrul Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Curţii Supreme de Justiţie această valoare a fost de 2.600 de lei.

Dacă un judecător cu vechimea în muncă de până la 6 ani are indicatorul de  8,26. În rezultatul acestui calcul, cuantumul lunar al salariului brut al acestui judecător este de 20.650 de lei. După ce sunt scoase toate impozitele, judecătorul ridică un salariu net puțin mai mare de 16 mii de lei, conform stopfals.md.

În urma reformei salariale, salariul net al unui judecător de la Curtea de Apel cu cea mai mică experienţă (de până la 15 ani) atinge 19.621 de lei.

Însă un judecător de la CSJ cu cea mai mică experiență (peste 16 ani) are salariul net de 25.087 de lei. 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture