Despre noul incident ruso-turc în Marea Egee și acordul istoric pentru lupta împotriva încălzirii globale
Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute.
Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică faptul că distrugătorul rus Smetlivi a fost nevoit să tragă focuri de avertisment către o navă turcă, pentru a evita o coliziune cu aceasta în Marea Egee, şi că l-a convocat pe ataşatul militar turc, relatează Reuters online.
Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, nava turcă, al cărei nume nu a fost precizat de către minister, nu a răspuns unor avertismente anterioare şi şi-a schimbat brusc cursul în urma focurilor de avertisment, după care a trecut la aproximativ 500 de metri distanţă de distrugătorul rusesc.
Distrugătorul dotat cu rachete ghidate nu a putut să stabilească, duminică, o legătură radio cu ambarcaţiunea de pescuit cu năvodul, care nu a răspuns unor semnale vizuale şi nici unor rachete de semnalizare, afirmă ministerul într-un comunicat, relatează Associated Press în pagina electronică.
Astfel, când ambarcaţiunea de pescuit a ajuns la 600 metri de distrugător, acesta a efectuat foc de avertisment, iar nava turcă şi-a schimbat rapid cursul, potrivit aceleiaşi surse.
Tensiunile între Moscova şi Ankara au crescut după ce un avion de vânătoare turc a doborât luna trecută un bombardier rusesc la frontiera cu Siria.
Acest nou incident maritim ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja tensionate.
Ministerul rus al Apărării a mai anunţat că l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei la Moscova, în legătură cu acest incident.
Smetlivi a observat ambarcaţiunea de pescuit pe când aceasta se afla la 1.000 de metri distanţă şi se îndrepta către tribordul navei ruseşti, relatează BBC.
Pentru a evita o coliziune, „s-a tras cu armament de calibru mic, dintr-o gamă care nu este mortală, în direcţia vasului turcesc„, se mai arată în comunicat, potrivit BBC.
Nave militare ruse participă la intervenţia Rusiei în Siria împotriva rebelilor.
mediafax.ro
În total 195 de ţări au ajuns sâmbătă, la Bourget, lângă Paris, la un acord istoric, primul care le cere tuturor ţărilor din lume să se alăture luptei împotriva încălzirii globale, relatează The Associated Press, care prezintă elementele-cheie ale acestui pact.
Obiectivul pe termen lung al Acordului este ca încălzirea globală să rămână „cu mult” sub nivelul de două grade Celsius şi să se „continue eforturile” în vederea limitării creşterii temperaturii medii la 1,5 grade Celsius.
Temperatura medie a crescut deja cu aproximativ un grad Celsius faţă de nivelul din perioada preindustrială. Pentru a atinge acest obiectiv, guvernele s-au angajat să oprească creşterea nivelului emisiilor gazelor cu efect de seră „cât mai curând posibil”. La un moment dat, după 2050, prevede acordul, emisiile poluante urmează să scadă la un nivel la care pădurile şi oceanele să le poată absorbi.
Pentru a atinge obiectivul pe termen lung, ţările au convenit să-şi stabilească obiective la nivel naţional în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, din cinci în cinci ani.
Peste 180 de ţări au prezentat deja obiective pentru primul ciclu, care începe în 2020. Doar de la ţările dezvoltate se aşteaptă să-şi reducă nivelul emisiilor în termeni absoluţi. Ţările în curs de dezvoltare sunt „încurajate” să facă acest lucru astfel încât capacităţile lor să evolueze în timp.
Până atunci, de la ele se aşteaptă doar să-şi limiteze creşterea nivelului emisiilor, în timp ce economiile lor cresc.
mediafax.ro
Situația economică a Republicii Moldova este văzută într-o lumină mult mai proastă decât acum un an. O spun 43 la sută dintre moldovenii intervievați în cadrul realizării Barometrului Opiniei Publice.
Potrivit sondajului, doar 1 la sută dintre cei intervievați susțin că situația economică de acum este mult mai bună și alți 4 la sută susțin că este mai bună, scrie Bani.md.
21 la sută dintre participanții BOP susțin că situația economică din Republica Moldova a rămas neschimbată față de cea din anul trecut și 29 la sută spun că starea actuală a economiei este puțin mai proastă.
Cât despre viitorul economiei Moldovenești, numărul celor care susțin că situația economică a Moldovei va rămâne neschimbată, este egal cu al celor care sunt de părerea că aceasta va fi mult mai proastă — 27 la sută dintre intervievați.
Opinează că situația economică a Moldovei va fi mai bună doar 16 la sută dintre moldoveni, arată datele BOP.
bani.md
Cel mai mare brad plutitor din lume a fost aprins în oraşul brazilian Rio de Janeiro.
Evenimentul, care a avut loc pentru prima oară în 1996, a marcat şi începutul oficial al sezonului de Crăciun în Brazilia. Peste 200.000 de oameni s-au strâns pe plaja din jurul lagunei din centrul oraşului Rio pentru a urmări aprinderea luminilor.
Momentul a fost însoţit şi de un grandios foc de artificii.
Bradul, înalt de 53 de metri şi greu de peste 350 de tone, este construit integral din metal şi decorat cu 2,5 milioane de becuri.
În următoarele săptămâni, pomul artificial va fi mutat în diverse părţi ale lagunei, ca să fie văzut din mai multe locuri din oraş.
digi24.ro
Madrid a fost invadat de 10.000 oameni îmbrăcați în Moş Crăciun, care s-au adunat la startul unui cros caritabil. La „Cursa lui Moș Crăciun” au participat şi 500 de copii, îmbrăcaţi în costume verzi de spiriduşi.
Toţi participanţii au plătit o taxă de 13 euro, iar fondurile strânse au fost donate unei fundaţii care ajută bolnavii de scleroză multiplă, potrivit digi24.ro. Organizatorii au anunţat că a fost înregistrat un nou record mondial: cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în Moş Crăciun, adunaţi la un loc.
ziuaconstanta.ro
Comentariile sunt închise