Despre cauza decesului fostului ministru rus al presei și inundațiile din Serbia
La un an de la dispariţia fostului ministru rus al presei, Mihail Lesin, s-a aflat adevărul. Acesta a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Washington şi potrivit autorităţilor americane, şi-a pierdut viaţa din cauza loviturilor puternice applicate la cap.
Lesin, care a fost și șef al gigantului media controlat de stat Gazprom-Media, avea de asemenea leziuni provocate de lovituri la gât, spate, pe brațe și picioare, au declarat medicul legist șef din Washington și Departamentul Metropolitan de Poliție într-un scurt comunicat. Incidentul este în curs de investigare, potrivit comunicatului.
Presa locală americană și din Rusia au anunțat în noiembrie că Lesin a fost găsit mort într-o cameră de hotel în cartierul Dupont Circle din Washington, cu multe sedii de ambasade.
ABC News a declarat că Lesin, care a fost ministru rus al presei între 1999 și 2004 sub președintele Vladimir Putin, a fost acuzat de cenzurarea mass-media independente din Rusia. El a devenit șeful holdingului Gazprom-Media în 2013, dar a demisionat în anul următor, potrivit Reuters.
libertatea.ro
Guvernul sârb a declarat, joi, stare de urgenţă naţională din cauza inundaţiilor din ţară provocate de ploile puternice care urmează să se intensifice în zilele următoare, informează publicaţia Le Figaro.
Peste 700 de locuinţe au fost deja inundate şi aproape 200 de persoane din mai multe localităţi urmează să fi evacuate, a indicat poliţia sârbă.
Potrivit estimărilor meteorologice, precipitaţiile din ţară urmează să se intensifice în zilele următoare. Avertizările de inundaţii sunt în vigoare până marţi.
Peste 50 de persoane au murit în primăvara anului 2014 în Serbia, când ţările balcanice s-au confruntat cu inundaţii masive.
Serbia, cu o populaţie de peste şapte milioane de locuitori, a înregistat pagube de două miliarde de euro, potrivit estimărilor făcute de Banca Centrală Europeană.
mediafax.ro
Alianţa Nord-Atlantică a mobilizat cinci nave militare pentru misiunile de monitorizare a reţelelor specializate în traficul de imigranţi în Marea Egee, anunţă secretarul general NATO, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.
Potrivit acestuia, misiunile de patrulare se vor concentra în largul Insulei Lesbos, unde au sosit sute de mii de imigranţi în cursul anului 2015.
În total, peste 850.000 de imigranţi au traversat în anul 2015 Marea Mediterană pentru a ajunge în Uniunea Europeană.
gandul.info
Japonia nu poate renunța la energia nucleară, a declarat joi premierul japonez Shinzo Abe în cadrul unei conferințe de presă, în ajunul împlinirii a cinci ani de la catastrofa nucleară de la Fukushima, la 11 martie 2011, relatează AFP.
”Țara noastră săracă în resurse nu poate renunța la energia nucleară pentru a-și asigura o aprovizionare constantă cu energie, ținând cont de aspectele economice și schimbările climatice”, a afirmat el în plină dezbatere privind reluarea activității reactoarelor nucleare.
El a insistat în repetate rânduri că politica guvernului este de a permite repornirea ”tuturor reactoarelor nucleare considerate sigure de acest organism independent”.
În Japonia există în prezent 43 de reactoare potențial exploatabile (față de 54 înainte de accidentul de la Fukushima), însă numai două funcționează. Alte două (Takahama 3 și 4) au fost repornite în totalitate sau parțial, însă justiția a cerut operatorului oprirea lor.
Cea mai mare parte a opiniei publice se opune relansării centralelor, conform diferitelor sondaje realizate de mass-media niponă.
Japonia, cel de-al șaselea mare poluator al lumii, s-a angajat să reducă emisiile de gaz cu efect de seră cu 26% între 2013 și 2030.
agerpres.ro
Banca Centrală din Bangladesh a cerut entităților bancare naționale să-și sporească măsurile de securitate cibernetică după ce aproximativ 100 de milioane de dolari dintr-un cont pe care-l avea deschis la Rezerva Federală (Fed) din New York au fost sustrași printr-o acțiune de piraterie informatică, transmite joi agenția EFE.
„Am cerut tuturor băncilor din Bangladesh să-și consolideze barierele de control ale accesului (la conturi), după cel mai mare caz de atac cibernetic pe care l-am suferit în istoria noastră„, a declarat un responsabil al Băncii Centrale din Bangladesh.
Această entitate a anunțat anterior că pirați informatici, posibil chinezi, au sustras pe 5 februarie circa 100 de milioane de dolari dintr-un cont deschis la Fed, din această sumă 81 de milioane de dolari fiind plasați în Filipine, iar diferența de circa 19 milioane în Sri Lanka.
„Investigația este în desfășurare. Căutăm fondurile cu ajutorul autorităților filipineze„, a mai spus responsabilul citat, el precizând totodată banii transferați în Sri Lanka au fost între timp recuperați.
În plus, hackerii au mai încercat, fără succes, să sustragă încă 870 de milioane de dolari. Rezerva Federală americană a respins deocamdată posibilitatea unor falii de securitate în sistemele ei informatice, dar Banca Centrală a Bangladesh-ului a anunțat că intenționează să o acționeze în judecată.
agerpres.ro
Comentariile sunt închise