Dependența ONG-urilor din Moldova. Moldovenii nu au cultura de a face donații

Organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova sunt dependente de donațiile externe. Asta pentru că în țara noastră oamenii încă nu au conștientizat care este importanța ONG-urilor, iar societatea nu are cultura de a face donații. Este părerea directorului asociației obștești „Caroma Nord”, Rodica Frecăuțanu.

Potrivit ei, ONG-urile din Moldova ar putea să acumuleze fonduri aici, acasă, prin diferite metode, precum: crowdfunding – o tehnică de finanțare a proiectelor folosind resurse online sau redirecționarea a 2% din impozitul pe venit a persoanelor fizice. Pentru asta însă, trebuie de mobilizat comunitatea, în primul rând agenții economici.

Rodica Frecăuțanu director AO „Caroma  Nord”: „Ultimele rapoarte arată că ONG-urile din Republica Moldova sunt dependente de donațiile externe, acestea fiind granturi. Veniturile ONG-urile sunt 90% din granturi.”

Pentru noi, această colectare de fonduri prin crowdfunding sau prin desfășurarea evenimentelor, este mai nou. Ne-am bazat ca și celelalte 90% din țară pe granturi externe. Ar fi o nouă tendință, dacă s-ar include și agenții economici, atunci noi am putea mobiliza comunitatea mai bine pentru a susține ONG-urile. 2 % din impozitul pe venit a persoanelor fizice este prea puțin, dacă ne-am referi la companii, firme, activitatea ONG-urilor ar fi mai durabilă.”

Agenții economici din Moldova sunt pasivi, susțin reprezentanții ONG-urilor.

Nona Mihalcean, director interimar „Anticafenea” crat: „La noi agenții economici încă nu sunt destul de motivați ca să vină cu aport financiar pentru a susține cauzele comunitare. Mai este de lucru la nivel de informare, motivare a agenților economici, ca să înțeleagă care ar fi avantajul lor de a se implica. Asociațiile obștești ar putea să ofere agenților economici publicitate, în schimbul susținerii financiare.”

În anul 2017 a intrat în vigoare Legea 2%, care presupune că persoanele fizice pot dona doi la sută din impozitul pe venit asociațiilor obștești. Ideea reprezentanților ONG-urilor din țară este ca această lege să fie modificată, cu redirecționarea a 2% din impozitul pe venit și a persoanelor juridice.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture