De România se apropie furtuna care a devastat Europa

Furtuna deosebit de violentă care a ucis opt oameni în Europa, a provocat haos în transporturi și a lăsat în beznă zeci de mii de localități, se apropie periculos de mult și de România.

Inclusiv aici vântul a prins putere, iar în unele locuri s-au inregistrat fenomene neobișnuite pentru iarnă. Ninsorile au fost însoțite de tunete și fulgere, ori a plouat cu grindină. În zonele înalte de munte se vor înregistra peste o sută de kilometri pe ora la rafală, cel puțin până miercuri seară când expiră codul galben.

Episodul de vreme severă a început, luni seară, în Cluj Napoca. Un vânt puternic, venit din vest, a prăvălit un panou publicitar peste cinci mașini parcate în apropierea Sălii Sporturilor, unde avea loc un meci de baschet. Nu au fost victime, dar autoturismele au fost avariate.

Dimineața, vijelia a ajuns în Caransebeș, unde a fost cod portocaliu de vreme severă. Acoperișul unui atelier auto a fost aruncat peste trei mașini.

În Petroșani, în schimb, oamenii au fost martorii unui fenomen meteo rar pentru această perioadă. Ninsoarea a fost însoțită de tunete și fulgere, la fel cum s-a întâmplat și pe Muntele Mic în Caraș Severin.

Neobișnuit pentru o lună de iarnă a fost și ceea ce s-a întâmplat în Gurahonț, județul Arad. Localnicii au filmat drumuri acoperite complet de grindină.

În Maramureș, un fenomen asemănător unei furtuni de zăpadă a fost însoțit de căderi de gheață, iar la Pecica, în Arad, vântul a luat pe sus acoperișul unei clădiri, acum abandonată.

La munte, vijeliile vor continua până miercuri seară, avertizează meteorologii, care mențin în vigoare un cod galben. În zonele înalte, la rafală, vântul va atinge o sută de kilometri pe oră.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie susțin că acest episod de vreme rea a fost provocat de fronturi atmosferice care au legătură cu furtuna Ciara care a ucis opt oameni în Europa și a provocat haos în transporturi.

Oana Catrina, meteorolog ANM: „Are legătură, dar în mică parte, pentru că, repet, pe noi nu ne-a traversat un front atmosferic principal al acelei vaste arii depresionare de origine nord atlantică, ci o periferie frontală. Ăsta este și motivul pentru care la noi intensificarile vântului nu au fost la intensitatea celor ce s-au înregistrat în țările din Europa Centrală.”

Practic, furtuna Ciara a pornit de undeva din Atlantic și a măturat nord-vestul Europei până în Peninsula Scandinavă având viteze de până la 170 km/oră. Ca să vă faceți o idee despre impactul acesteia, imaginați-vă un elicopter care trece în viteză și spulberă aerul din jur. Această furtună a secerat această regiune, dar a destabilizat fronturile de aer mai peste tot prin Europa până la noi. E adevărat că în România intensitatea vântului a fost mai mică, dar totuși destul de serioasă de 70 până la 100 km/oră.

Furtuna Ciara a lovit prima dată sâmbătă după-amiază, în Iralanda. S-a indrepat apoi spre Marea Britanie și ulterior și-a făcut drum spre nord-vestul Europei.

În nordul Germanei, vântul a atins 160 kilometri pe oră și a doborât oamenii pe stradă.

În Bavaria, 50.000 de case au rămas în beznă, iar transportul feroviar a fost oprit în tot landul.

Pe aeroportul din Munchen au fost anulate sute de zboruri.

Bărbat: „Eu sunt din Koln şi vreau să ajung la aeroportul din Frankfurt. Aştept aici de 20 de minute, dar se pare că trenul a fost anulat. Totuşi nu e chiar atât de grav, pentru că vom primi vouchere pentru taxi.”

Din cauza rafelor puternice, piloții aflați la manșă avioanelor care au aterizat pe aeroportul din Varșovia au menținut cu greu stabilitatea aparatelor de zbor.

Într-o stațiune de schi din Polonia, doi oameni au murit, iar alți doi au fost răniți, după ce vântul puternic a smuls acoperișul unei pensiuni. La Lodz, în centrul țării, un copac a căzut peste o mașină în mers.

Bărbat: „În mașină erau trei membri ai unei familii, doi adulți și un copil de un an și jumătate. Șoferul acuză dureri la spate, dar mama și copilul nu au fost răniți. Din fericire, copacul a căzut peste capotă și nu peste cabina mașinii.”

În nordul Poloniei, vântul puternic a răsturnat un autobuz școlar. Un copil a fost rănit.

Bărbat: „Șoferul a spus că vântul foarte puternic din lateral a împins autobuzul spre marginea șoselei și l-a răsturnat în șanț. A lovit și un copac de pe margine.”

În țara vecină, Cehia, vântul a bătut în rafale de peste 180 de kilometri pe oră și a doborât copaci. 290.000 de locuințe au rămas fără curent electric.

Pe de altă parte, rafalele puternice au adus un beneficiu neașteptat în Germania. Turbinele eoliene au produs o cantitate record de energie electrică, echivalentul a 44 de centrale nucleare.

În România, turbinele eoliene au generat pe 8 februarie peste 20% din energia electrică produsă în România. În perioada codurilor de vânt extrem, turbinele au fost oprite, însă, de operatori, pentru că există pericolul ca acestea să fie avariate.

Duminică producția a fost aproape zero. Repornirea lor la capacitate totală s-a făcut abia luni.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture