Oameni de cultură, reprezentanți ai primăriei, elevi, studenți și toți cei care au îndrăgit creația regretatului poet Grigore Vieru, au făcut coadă la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor din Bălți. În ziua de 18 ianuarie, aceștia au comemorat nouă ani de la trecerea în eternitate a merelui poet.
Grigore Vieru, unul dintre liderii mișcării de renaștere națională, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicat lui Mihai Eminescu.
IGOR POȘTARU, DIRECTOR LICEUL „ȘTEFAN CEL MARE”
„Fără dubii, Grigore Vieru este un al doilea Eminescu contemporan al nostru. Cu toate că s-a stins trupește, dar sufletește este cu noi. Ca scriitor, ca poet, pentru mine personal este un om de la care iau exemplu, care ne-a deprins să fim mai aproape de cele mai frumoase și sfinte valori naționale, cum este: mama, patria, graiul”
IRINA BUCEAȚCHI, SPECIALIST PRINCIPAL DIRECȚIA ÎNVĂȚĂMÂNT
„Grigore Vieru a fost și va fi unul dintre cei mai mari poeți care au știut să cânte frumusețea patriei noastre, aștiut să cânte într-un mod deosebit făptura mamei, a știut să spună depre ea și despre ceea ce ne înconjoară frumos. El este cel care ne va rămâne în memorie ca un luptător pentru independență, idealuri naționale și valori.”
EUGENIA DANU MANAGER GRĂDINIȚA NR.49
„Grigore Vieru, pentru noi, pentru cei mici, dar și ce mari, este un erou al neamului nostrum, este o capodoperă care mereu va fi în sufletele noastre.”
Unii bălțeni, nu au ezitat să recite câteva versuri din creația lui Vieru.
TAMARA REVENCO, PROFESOARĂ LICEUL „VASILE ALECSANDRI”
„Grigore Vieru este acel poet, al cărei nume și poezie s-a dispersat în acest oxigen viabil al pământului nostru. Este prezent în natura noastră, în cosmosul nostru, în inimile cetățenilor noștri.
Ştiu: cândva, la miez de noapte,
Ori la răsărit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cărţii Sale.”
ELENA DANU, SPECIALIST PRINCIPAL PALATUL DE CULTURĂ
„Grigore Vieru a fost și va fi poetul neamului. Pentru mine personal este un poet al slovei, al graiului. A fost atât de simplu, precum este iarba.
Tu, iarbă, tot ai mamă?
De ai – de bună seamă:
Atunci când înverzeşti,
De ea îţi aminteşti.”
Grigore Vieru sa născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta raionul Briceni, și este considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova. A debutat cu placheta de versuri pentru copii „Alarma” pe timpul cînd era student, mai apoi a scris renumita carte „Albinuța” și a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.Grigore Vieru s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani.
Comentariile sunt închise