De la proclamarea independenței Moldova a pierdut 1,5 milioane de oameni
De la proclamarea independenței, în 1991, Republica Moldova a pierdut 1,5 milioane de oameni din populația care se afla pe ambele maluri ale Nistrului. În cei 30 de ani, Republica Moldova a trecut prin două valuri mari de migrație, iar în ultima perioadă a pierdut anual aproximativ 45 de mii de cetățeni. Se întâmplă nu doar din cauza exodului, dar și pentru că natalitatea este de ani buni mai mică decât mortalitatea. Altfel spus, noi pur și simplu dispărem fizic, transmite Jurnal.md.
Potrivit unui raport prezentat de expertul economic Veaceslav Ioniță, din populația de 4,3 milioane de oameni pe care am avut-o în 1991, am rămas cu doar 2,8 milioane de oameni pe ambele maluri ale Nistrului. Pe malul drept avem 2,5 milioane de oameni, iar pe malul stâng – 300 de mii. Aceste date se referă la populația care locuiește timp de un an pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă ținem cont de cetățenii care muncesc sezonier peste hotare, atunci avem o populație stabilă pe malul drept de aproximativ 2,2 milioane de oameni.
Veaceslav Ioniță: „Dacă ne uităm atent, observăm că din 1991 până în 2022 populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori, dintre care – în dreapta Nistrului cu un milion și 70 de mii sau de 1,4 ori, iar în stânga Nistrului – cu 427 de mii sau de 2,4 ori. De fapt, stânga Nistrului s-a depopulat mult mai puternic decât dreapta Nistrului. Am putea spune că Republica Moldova este un recordman negativ al Europei legat de migrația și scăderea numărului populației”.
O altă problemă este sporul negativ al populației. Mai exact, în ultimii ani, numărul persoanelor decedate depășește cu aproximativ zece mii numărul nou-născuților timp de un an.
Veaceslav Ioniță: „Noi, ca națiune, pur și simplu dispărem de pe harta globului pământesc. Numărul nostru în 60 de ani de zile, ponderea noastră în populația globală, s-a redus de două ori din cauza natalității și s-a redus de trei ori din cauza migrației.”
Veaceslav Ioniță mai menționează că cel mai puternic val de migrație s-a atestat în Republica Moldova în perioada 2016-2020. Dar și în 2020-2021 ne-am confruntat cu o scădere dramatică a populației, în primul rând din cauza natalității foarte mici. Expertul atenționează că depopularea țării nu va înceta până în momentul în care guvernanții vor formula și vor aplica o politică clară privind crearea locurilor de muncă și creșterea salariilor. Mai exact, ar fi nevoie ca actualele salarii să fie dublate pentru ca cetățenii să vrea să rămână acasă.