Imaginile cu orașele din Gaza și Israel oferite de Google Earth apar „în ceață”, fără detalii clare, cum ar fi străzi, clădiri, mașini, așa cum se văd orașele din restul lumii atunci când faci zoom. Problema a fost semnalată de investigatorii care folosesc surse publice pentru a localiza și documenta distrugerile provocate de atacurile care au loc între israelieni și palestinieni. Google spune că ia în calcul să actualizeze imaginile cu unele mai noi, cu rezoluție mai bună, scrie digi24.ro.
„Faptul că nu avem imagini satelitare de mare rezoluție din Israel și teritoriile palestiniene este o mare piedică”, spune Samir, un investigator care folosește surse deschise (open source).
Mare parte din Israel și teritoriile palestiniene apar pe Google Earth ca imagini din satelit de mică rezoluție. Mașinile de pe străzile din Gaza abia sunt vizibile. Cu cât utilizatorul apropie imaginea mai mult (zoom in), cu atât devine mai cețoasă.
Prin comparație, până și Phenian, capitala Coreei de Nord, apare clar pe Google Earth, imaginile din satelit putând fi mărite până la nivelul la care se disting și oameni pe stradă.
De ce sunt importante imaginile din satelit?
Folosirea imaginilor din satelit a devenit un element vital în documentarea conflictelor. În confruntările din Orientul Mijlociu, investigatorii încearcă să coroboreze locurile unde cad rachetele în Gaza și Israel folosind imagini din satelit.
Pe Google Earth, cea mai folosită platformă de imagini din satelit, cele mai recente imagini din Gaza au rezoluție mică și se văd „în ceață”.
„Cele mai noi imagini Google Earth sunt din 2016 și arată ca naiba. Am dat zoom la întâmplare pe niște regiuni rurale din Siria și am găsit peste 20 de imagini făcute de atunci, la rezoluție foarte mare”, a notat pe Twitter Aric Toler, jurnalist de investigații la Bellingcat.
Google afirmă că scopul său este de „a împrospăta periodic imaginile din zonele dens populate”, dar acest lucru nu s-a întâmplat cu Gaza, mai scrie BBC.
Există imagini de înaltă calitate?
Până anul trecut, guvernul SUA a impus restricții asupra calității imaginilor din satelit ale Israelului și teritoriilor palestiniene, pe care companiile americane le pot furniza în scopuri comerciale.
Restricția a fost curpinsă în legislația americană (amendamentul Kyl-Bingaman) în 1997, ca măsură de sprijin pentru securitatea Israelului.
Potrivit amendamentului Kyl-Bingaman, companiile americane care furnizează imagini din satelit pot da imagini de joasă rezoluție, în care un pixel acoperă o suprafață nu mai mică de 2 metri pătrați, ceea ce face abia vizibil un obiect de mărimea unei mașini.
Nu e ceva neobișnuit ca unele zone, cum sunt bazele militare, să fie blurate, dar amendamentul Kyl-Bingaman este singurul caz în care o țară întreagă face obiectul unei astfel de restricții. Legea menționează doar Israelul, dar a fost aplicată și teritoriilor palestiniene.
Pe măsură ce și alte companii din afara SUA au devenit capabile să facă astfel de fotografii (compania franceză Airbus, de exemplu), au crescut presiunile asupra Statelor Unite să ridice această restricție.
În iulie 2020, amendamentul Kyl-Bingaman a fost abrogat, iar acum guvernul SUA le permite companiilor să furnizeze imagini ale zonei respective la calitate mult mai mare – un pixel acoperă 40 de centimetri, ceea ce face ca inclusiv oamenii pe stradă să fie vizibili.
„Am vrut să avem o sursă de date serioasă pentru a ne putea continua proiectele, așa că aveam nevoie de imagini de înaltă rezoluție a Teritoriilor Palestiniene Ocupate, așa cum avem în celelalte părți ale regiunii”, a spus Michael Fradley, arheolog la Universitatea Oxford.
De ce apare Gaza în continuare blurată?
BBC a luat legătura cu Google și Apple, ale căror aplicații folosesc imagini din satelit.
Apple a spus că lucrează la updatarea imaginilor cu unele la rezoluție de 40 cm.
Google a comunicat că folosește imagini de la mai mulți furnizori și că ia în calcul „posibilitatea de a updata hărțile pe măsură ce vor fi disponibile imagini de înaltă rezoluție din satelit”.
„Având în vedere importanța evenimentelor care au loc, nu văd niciun motiv pentru care imaginile din satelit ale acestei zone să fie în continuare degradate în mod intenționat”, a scris pe Twitter Nick Waters, jurnalist de investigații la Bellingcat.
Cine face pozele?
Platformele Google Earth și Apple Maps se bizuie pe imagini furnizate de companii care dețin sateliți. Maxar și Planet Labs, două dintre cele mai mari astfel de companii, fac acum disponibile imagini de înaltă rezoluție din Israel și Gaza.
„Ca urmare a recentelor modificări în legislația americană, vom furniza imagini din Israel și Gaza la rezoluția de 40 cm”, se arată într-un anunț făcut de Maxar.
Planet Labs a confirmat pentru BBC că va furniza imagini la rezoluție de 50 cm.
Investigatorii care folosesc surse deschise se bazează în principal pe hărți disponibile gratuit online și nu au acces direct la aceste imagini de înaltă rezoluție.
Ce pot dezvălui imaginile de înaltă rezoluție?
Investigatorii de la Human Rights Watch au colaborat cu Planet Labs în 2017 pentru a documenta distrugerile provocate de armata din Myanmar în satele rohingya.
Imaginile obținute le-au permis să constate severitatea pagubelor suferite de peste 200 de sate din regiune, comparând imagini la rezoluție de 40 cm făcute înainte și după evenimente.
Aceste dovezi au venit în susținerea etnicilor rohingya refugiați în Bangladesh, care au reclamat că gospodăriile lor au fost atacate de armată.
Imaginile din satelit au fost vitale și în a urmări ce se întâmplă în regiunea Xinjiang din China, inclusiv în dezvăluirea rețelei de centre de reeducare construite pentru populația uigură.
Informațiile au arătat unde au fost construite astfel de centre, iar imaginile de înaltă rezoluție au oferit detalii despre dimensiunea lor.
Conflict de proporții între israelinei și palestinieni
Conflictul dintre israelieni și palestinieni continuă și după o săptămână de la izbucnirea violențelor. Armata israeliană a lansat zeci de rachete asupra Fâșiei Gaza, în noaptea de duminică spre luni. Un comunicat precizează că forțele aeriene au lovit țințe teroriste, după ce două localități israeliene au fost lovite de rachete venite dinspre Gaza.
De la începerea ostilităților, în 10 mai, au fost uciși 197 de palestinieni, dintre care cel puţin 58 erau copii. Peste 1.200 au fost răniți.
ONU a avertizat cu privire la lipsa de combustibil în Gaza, care ar putea duce la blocarea spitalelor. Lynn Hastings, coordonator ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a declarat pentru BBC că a făcut apel la autoritățile israeliene pentru a permite ONU să aducă combustibil și provizii, dar i s-a spus că nu este sigur.
Foto: digi24.ro.
Comentariile sunt închise