Uniunea Europeană s-a angajat să susțină Guvernul Republicii Moldova în reformarea sectorului justiției începând cu anul 2013, prin oferirea sustenabilității financiare suportului bugetar cu valoarea totală de 60,0 mil. euro. Astfel, Curtea de Conturi și-a propus efectuarea misiunii de audit în vederea evaluării progresului înregistrat în implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiției (SRSJ) și determinării faptului dacă actorii-cheie responsabili au întreprins acțiuni coerente și adecvate care să contribuie în mod eficient și eficace la atingerea rezultatelor scontate.
Potrivit raportului făcut public astăzi, arată că s-au cheltuit „irațional” 42 de milioane de lei, procurând unele bunuri inutile din contul altor măsuri care trebuiau întreprinse.
Printre încălcările enumerate sunt:
Procurarea cu 5,6 milioane de lei, de către Procuratura Generală a 27 de automobile.
Procuratura Generală a achitat un avans de 100%, adică 2, 2 mil lei pentru achiziționarea softului pentru Registrul situațiilor criminalistice, livrat la doi ani de la achitarea integrală și încă neinstalat.
Oficiul Avocatului Poporului a procurat o mașină de 300 de mii de lei, sau de 2,5 mai mult decât mijloacele acordate în acest scop.
Departamentul Instituțiilor Penitenciare a procurat bunuri neprevăzute în documente și echipamente nefuncționale în valoare de 32,5 milioane de lei, deși acești bani erau prevăzuți să asigure condiții mai bune pentru deținuți.
Menajarea spațiilor de audiat copii efectuată în lipsa unui plan investițional între instituțiile implicate în acest proces a generat utilizarea nejudicioasă și ineficientă a mijloacelor în valoare totală de 2,9 mil. lei.
În replică, ziarulnațional anunță că ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, prezent la ședința Curții de Conturi, a declarat că „justiția e scumpă” și că aceasta „necesită cu mult mai mulți bani” decât prevede reforma justiției.
„În viitorii trei ani ar trebui câte un miliard de lei în plus la ceea ce este scris în planul bugetar pentru a putea înlătura „ceea ce s-a format pe parcursul a zeci de ani”. Numai construcțiile și bunurile pentru noile judecătorii din R. Moldova costă 1,6 miliarde de lei. Dacă ne dorim penitenciare noi, costul unuia construit de la zero este de 50 de milioane de euro. Noi avem 17 penitenciare. Trebuie de construit de la zero Penitenciarul de la Rezina, cel de la Soroca, Penitenciarul nr. 16, unde avem instituțiile medicale”, a continuat ministrul.
Comentariile sunt închise