Cum unii părinți pun în pericol viața propriilor copii

Frica de reacții adverse, informațiile negative despre vaccinuri și nivelul insuficient de cunoștințe privind importanța imunizării, reprezintă principalele cauze care generează o descreștere continuă a numărului de copii vaccinați în Republica Moldova. De această părere este șefa serviciului sănătate din Bălți, Feodora Rodiucova.

Descreșterea este generată, în mare parte, de refuzul părinților de a-și vaccina copii, mai ales în primul an de viață.

FEODORA  RODIUCOVA  ȘEFA  SERVICIULUI  SĂNĂTATE: „Imunizarea copiilor cu vârsta de până la un an are de suferit nu doar în orașul nostru, dar în întreaga republică. Procentual, în comparație cu anul trecut, numărul vaccinurilor administrate a scăzut. De ce se întâmplă acest lucru? Eu cred că este din cauza insuficienței de informare, în special a tinerilor părinți, despre necesitatea administrației vaccinului. Acum lucrează foarte negativ internetul, care aduce informații, cum că, vaccinul ar dăuna. Mamele nu înțeleg importanța vaccinării copilului împotriva tuberculozei, în a cincea zi de la naștere. Ea doar întărește imunitatea copilului pe viitor pentru  această boală. Vaccinul contra hepatitei nici nu se discută, pentru că este foarte necesară copilului, mai ales în zilele noastre. Neînțelegând aceste lucruri, părinții pun în pericol viața propriilor copii.”

Cât despre părinții care preferă să-și imunizeze odraslele în clinici private, Feodora Rodiucova, crede că este încă o greșeală a părinților, deși, alegerea le aparține.

„Vaccinurile pe care le primesc companiile private sunt similare celor primite de structurile de stat. Eu personal am mai multă încredere în vaccinurile structurilor de stat. Ele sunt supuse verificărilor. Nu pot să spun dacă sunt verificate vaccinurile companiilor private. A doua întrebare, este una materială. Eu știu că imunizarea în companiile private costă mulți bani, dar la noi, vaccinarea este gratuită.”

Potrivit specialiștilor, vaccinurile ajută corpul să producă anticorpi împotriva bolilor infecțioase care pun viața în pericol. În Republica Moldova, Programul Național de Vaccinare include 31 de vaccinări împotriva a 13 maladii infecțioase. 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture