CUM UN MILITAR DIN BĂLȚI A MENȚINUT PACEA ÎN COASTA DE FILDEȘ

După ce a îndeplinit serviciul militar în termen în cadrul Armatei Naționale și a studiat la diverse instituții cu profil militar s-a pomenit să mențină pacea pe continentul negru, Africa. Este istoria unicului pacificator din municipiul Bălți, Alexandru Mărcuța. Care la ai săi 38 de ani a participat de două ori în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU.

Pentru a beneficia de șansa de a pleca în misiuni de menținere a Păcii sau misiuni umanitare, sub egida ONU este necesar să cunoști măcar o limbă străină și trebuie să ai permis de conducere și să ai un dosar imaculat, din punct de vedere al pedepselor să fii o persoană dostoinică și capabilă, pentru că mergând într-o misiune de menținere a păcii nu merg să mă reprezint pe mine, merg să reprezint țara pentru că pe umărul stâng am aborat drapelul de stat”.

Bărbatul a obsolvit Colegiul Național Militar „ Dimitrie Cantemir ” de la Breaza și Academia Militară de la Sibiu, România. Potrivit lui meseria de pacificator implică atât dăruire de sine cât și curaj.

Misiunele acestea internaționale de care natură nu ar fi ele, cer de la tine o putere psihologică obligatoriu, pentru că departe de familie ai retrăiri, ai foarte multă energie negativă pe care trebuie să o elimeni într-un fel oarecare”.

După ce a văzut cu proprii ochi ororile războiului din Irak, Alexandru Mărcuță s-a înrolat într-o altă misiune de menținere a păcii.

Țara în care am nimerit se numește Cote d’ivoire, o țară foarte bogată, cu tradiții istorii, care cândva cu timpul aceasta se numea „ Pierla Africii” cu oameni foarte cuminți, cu oameni cumsecade, chiar dacă s-ar părea că 95 % sunt musulmani și este o țară periculoasă, mi-a făcut plăcere să interacționez cu ei”.

Alexandru spune că cel mai greu în misiunele de menținere a păcii este să fii departe de cei dragi.

În prezent Alexandru Mărcuță activează în cadrul Brigăzii de Infanterie Motorizată Nr. 1 din municipiul Bălți. Militarul îi îndeamnă pe soldații care își satisfac serviciul în terment să fie devotați țării.

Eu mă strădui să le insuflu spiritual de patriotism, aici ne-am născut indiferent de condițiile sau situația care este în țară, noi suntem moldoveni și trebuie să ne iubim țara și trebuie să ne facem datoria de cețățean al patriei”.

Militarii moldoveni participă în misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU deja de 12 ani şi au fost detaşaţi în Sudan, Coasta de Fildeş, Liberia, Georgia sau Kosovo.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture