Iubitori de libertate, veseli și mereu în căutarea unui al loc de trai- romii sunt o națiune mare, cu propria lor cultură, care este unică și bogată în valori spirituale. Anual pe 8 aprilie este marcată Ziua Internațională a Romilor.
Din cauza pandemiei, în acest an sărbătoarea a fost mai modestă. În cadrul unei acțiuni, în centrul orașului au fost distribuite calendare. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Community Leader Academy, implementat de Centrul CONTACT, un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Familiile de romi s-au întâlnit cu rudele și prietenii lor.
În ciuda tuturor tendințelor noi familiile de romi încearcă să își păstreze tradițiile vechi de secole și cultura poporului lor. Soții Cricunov formează o familie de 57 de ani. Iar pe parcursul acestor ani au transmis tradițiile din generație în generație. Alexandra Mavienco, povestește că, conform obiceiului romanic, în seara de Revelion, fetele tinere trebuie să pună sub pernă un pieptene. Și dacă tânărul care îi va apărea în vis, îi va fi ursitul.
Ziua internațională a romilor este simbolul soartei dificile a întregului lor popor. Sărbătoarea a apărut acum 50 de ani, când națiunea romă s-a identificat ca o singură minoritate etnică în Europa.
Ziua internațională a romilor a fost introdusă la primul Congres mondial al romilor, desfășurat la Londra pe 8 aprilie 1971. Tot atunci a fost creată, Uniunea Internațională a Romilor (IRU) astfel aceștia au adoptat simboluri naționale care sunt: un steag și un imn, ce au permis romilor din lume să se recunoască ca o singură națiune liberă. Se crede că prima mențiune a romilor datează din 1501, când liderul romilor, Vasili, a primit un certificat de protecție de la prințul lituanian Alexandru Cazimirovici.
Comentariile sunt închise