Ex-premierul Vlad Filat a făcut publice noile solicitări și anunță că la 15 mai 2020, Înalta Curte de la Strasbourg a comunicat Guvernului Republicii Moldova a doua cerere depusă de el către CtEDO privind încălcarea drepturilor fundamentale în timpul procesului de judecată în care a fost condamnat la 9 ani de detenție, relatează cotidianul.md
Vlad Filat spune că în cea dea doua cerere adresată Curții a invocat „abaterile grave care au avut loc la judecarea cauzei” și condamnarea sa, abateri care au încălcat dreptul său de a beneficia de un proces echitabil, așa cum este protejat de Convenție.
„Mai exact, pe parcursul întregului proces am solicitat judecarea în mod public a cauzei pentru a beneficia de garanțiile unui proces echitabil și pentru ca societatea să se convingă că acuzațiile aduse sunt nefondate.
Curtea europeană a solicitat explicații Guvernului dacă excluderea publicului de la examinarea procesului a fost ”strict necesară” pentru atingerea vreunui scop al Articolului 6 § 1 al Convenției”, a scris Filat pe Facebook.
„De asemenea, instanțele în mod constant au respins numeroasele cerințe de a prezenta probe pentru a-mi demonstra nevinovăția, inclusiv de a audia martorii apărării, ceea ce a viciat fundamental întregul proces de judecată. În acest sens, Curtea a invitat Guvernul să explice dacă acuzațiile aduse au fost examinate în mod echitabil, respectând-se principiul egalității armelor, așa cum prevede Articolul 6 § 1 al Convenției”, a adăugat ex-premierul.
Comunicarea CEDO vine după ce la 18 martie 2020, Înalta Curte a solicitat Guvernului să dea explicații privind încălcarea prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali, care, prin declarațiile sale au influențat derularea întregului proces penal precum și legalitatea detenției în arest până la intrarea în vigoare a sentinței.
„Aduc aminte că din momentul reținerii, am pledat nevinovat și am cerut constant ca procesul de judecată să fie public, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și asigurarea garanțiilor unui proces echitabil: prezumția de nevinovăție, egalitatea armelor și posibilitatea efectivă de apărare. Având în vedere comunicările CtEDO, cererile de revizuire depuse, dar și circumstanțele noi care nu au fost cunoscute de către instanțele de judecată la examinarea cazului, împreună cu avocații mei, în conformitate cu prevederile legale, vom demara acțiunile care se impun pentru a restabili adevărul în acest caz”, a conchis Filat.
La data de 3 decembrie, Filat a fost eliberat înainte de termen.
Vladimir Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, în urma unui denunț al controversatului om de afaceri Ilan Şor, principalul figurant în raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar.
În vara acestui an, pedeapsa lui Filat a fost redusă cu 685 de zile, adică un an şi zece luni, conform unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie.
Precizăm că termenul de detenție se calculează din ziua reținerii persoanei. În cazul lui VLad Filat, reținerea a avut loc la data de 15 octombrie 2015.
Pe numele lui Filat a fost deschis un al doilea dosar, în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul însă a fost închis în luna ianuarie curent.
Sursa: cotidianul.md
Comentariile sunt închise