Criza de gaze resimțită la Bălți: Nu în toate instituțiile de învățământ este căldură. Cet-Nord nu poate conecta mai mulți consumatori

Criza de gaze este resimțită în nordul țării și în municipiul Bălți. Cet Nord nu poate conecta mai mulți consumatori, îi poate menține doar pe cei conectați deja. Potrivit reprezentantului S.A. ,,Cet-Nord”, presiunea gazelor în conducta de aprovizionare a regiunii de nord a scăzut foarte mult.  La moment în municipiul Bălți sunt: 

  • 17 grădiniție conectate la agent termic și 3 nu;
  • 16 școli conectate la căldură și 8 nu;
  • doar o școală profesională a fost conectată la agentul termic, iar restu 9 nu;
  • 3 instituții medicale au fost conectate, altele 4 rămân deconectate.

Discuțiile au loc în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălți. 

Pe marginea acestei situații s-a expus și ex-deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari. Într-o postare pe profilul său de Facebook acesta a notat:

,,Cu întărzierea semnificativă și cu anumite rezerve, dar am văzut deja elementele unei strategii de negocieri verticale pe subiectul aprovizionării țării cu gazele naturale, cu folosirea factorului livrării eventuale a gazelor din sursele alternative. În opinia mea, comunicarea a fost mult mai eficientă, decăt la Andrei Spânu.
Totodată, consider că aceasta grija față de Transnistria este una contraproductivă. Partea dreapta a Nistrului întreține economic o anclavă separatistă, folosită 30 de ani de Federația Rusă împotriva Moldovei. Să găndească mai mult cei de la Moscova despre aprovizionarea energetică a coloniei și consecințele pentru regimul separatist și uzinele, controlate de oligarhi ruși, dacă Chișinăul renunță de toate facilitățile economice față de această zonă.  Apropo, acest factor ar trebui să fie un alt argument forte la negocieri cu partea rusă.
Iar la moment, cu dificultăți majore se confruntă cetățenii Republicii Moldova din nordul țării. Potrivit ultimilor date, presiunea gazelor în conducta de aprovizionare a regiunii nordice a scăzut foarte mult, iar pentru funcționarea stabila a CET Nord de la Bălți este necesar zilnic circa 40 mii m3 gaze naturale. Pe cănd întreprinderea acum este nevoită să lucreze cu 20 mii și să treacă pe un singur motor. Tehnic termocentrala nu poate lucra pe păcură.” – a declarat Alexandr Slusari.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture