Creștinii ortodocși din Republica Moldova marchează azi sâmbăta morților sau Moșii de Toamnă
În această sâmbătă dinaintea Sfântului Dumitru, biserica face pomenirea generală a morţilor, fiind o zi foarte importantă înainte de începerea Postului Crăciunului.
Creştinii ortodocşi din Republica Moldova, sărbătoresc azi noiembrie Moșii de Toamnă sau cum se mai spune Sâmbăta Morţilor. Cu prilejul dat, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii, aceastea fiind urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice, informează Regional.
Conform tradițiilor există șapte sâmbete ale morților. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele care sunt deja trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.
Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbătă dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în sâmbăta dinaintea Sfântului Dumitru), „Moșii de iarnă” (sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).
În această sâmbătă de 6 noiembrie, dinaintea Sfântului Dumitru, biserica face pomenirea generală a morţilor, fiind o zi foarte importantă înainte de începerea Postului Crăciunului.
Care sunt obiceiurile de Moșii de Toamnă?
În această zi, în toate bisericile din țară se fac slujbe de pomenire a persoanelor decedate, în memoria acestora se aprind lumânări și se dă de pomană: grâu fiert (colivă), lumânare și colac. Tradiția spune că este bine că de Moșii de Toamnă să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru a încălzi sufletele celor decedați.
Din respect pentru cei morți, gospodinele în această zi nu spală rufe, nu fac curățenie sau alte treburi casnice, ci o petrec în rugăciune.Mai mult ca atât în această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Nu este bine să faci vizite în această zi, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.
Menționăm faptul că tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.