Copiii vor fi duși la școală sau grădiniță de una și aceeași persoană și vor fi luați acasă mai devreme. Noile ajustări făcute de CNESP
Comisia Națională Extraordinare pentru sănătate publică a venit cu ajustarea instrucţiunilor cu privire la pregătirea pentru redeschidere şi reluarea activităţii instituțiilor de învățământ l în contextul epidemiologic al COVID-19.
Astfel, programul de activitate al instituției va fi stabilit de administrația instituției de educație timpurie și va fi coordonat cu autoritatea publică locală. De asemenea, instituțiile se obligă să asigure condițiile de minimizare a riscurilor de infectare pentru copii și personalul instituției, să aloce timp suficient pentru aerisirea și ventilarea spațiilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor, inventarului, jucăriilor și materialelor didactice.
Pentru eficientizarea măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19 se va evalua și se va ajusta numărul necesar și orarul optim de activitate al educatorilor și asistenților de educatori în cadrul grupelor de copii.
Copilul urmează a fi însoțit, spre și de la instituția de educație timpurie, recomandabil de către una și aceeași persoană, cu vârsta mai mare de 16 ani. De asemenea, părinților li se va recomanda, după posibilitate, să ia copilul acasă mai devreme.
Transportarea copiilor/însoțitorilor în mijlocul de transport școlar, spre și de la instituția de învățământ, se va organiza la capacitatea numărului de scaune, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.
Precizăm că în urma deciziei Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică din 21 august, școlile și grădinițele din țară își reiau activitatea din 1 septembrie, doar după ce vor corespunde tuturor cerințelor impuse de autorități în condiții de pandemie. Iar învățământul universitar va fi reluat ulterior, treptat.
Astfe, instituțiile educaționale urmează să fie dotate cu dezinfectanți și echipamente de protecție pentru ce statul va aloca suplimentar 31 de milioane de lei. Alte 105 milioane de lei vor fi alocate pentru remunerarea cadrelor didactice, care vor desfășura ore suplimentare.
În context, sunt interzise careurile solemne sunt interzise, indiferent de numărul persoanelor participante.
Cât despre învățământul universitar, acesta va fi reluat treptat. Cel mai probabil data va fi mai târzie de 1 septembrie, a precizat premierul.
În spațiile din incinta școlilor și universităților vor fi marcate benzi pentru a delimita distanța între persoane de cel puțin 1,5 metri. Aceeași distanță va fi respectată și între băncile din sălile de curs. Pentru a evita aglomerația, lecțiile vor începe la ore diferite, iar după caz ar putea fi reduse. De asemenea, va fi adaptată și durata pauzelor pentru aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor. În incinta instituțiilor, toți vor fi obligați să poarte măști de protecție, cu acoperirea nasului și a gurii.
Zilnic, la intrare, un lucrător medical va efectua triajul epidemiologic al elevilor, studenților și personalului angajat. În cazul în care cineva din elevi/studenți va înregistra febră sau alte simptome, acesta va fi izolat într-o încăpere special amenajată, iar în cazul elevilor peste 18 ani sau personalului angajat se va anunța serviciul de urgență 112. Dacă vor fi depistate cazuri de infecție cu virusul COVID-19, întreaga grupă/clasă va fi plasată în autoizolare pe o perioadă de 14 zile.
Premierul a făcut referire și la exemplul altor state care deja au reluat activitatea educațională și care ar fi nevoite să închidă școlile. În context, Chicu a îndemnat societatea să se conformeze regulilor impuse.
Sursa: agora.md
Comentariile sunt închise