Compania care transporta moldoveni din Franța: Mulți pasageri au depășit termenul de aflare pe teritoriul UE

Compania Transeric Tur, vizată în scandalul celor peste 200 de cetățeni moldoveni, blogați la granița franco-germană, a venit cu un comunicat de presă în care susține că respectiva cursă este organizată de o companie din Cehia.  

„Cursa Paris – Vama Albița (România) a fost organizată de către compania cehă Katev Travel & Commercial s.r.o.. Respectiva companie prestează servicii de transport auto internațional, inclusiv în Republica Moldova, gestionând în parteneriat cu Transeric Tur SRL mai multe curse auto regulate internaționale, operabile pe segmentul Moldova, Cehia și Franța”, se arată în comunicatul agentului economic.

Transeric Tur SRL susține că nu a încasat niciun ban de la persoanele de pe ruta vizată, iar toate autocarele sale se află la moment pe teritoriul Republicii Moldova și sunt pregătite pentru organizarea curselor de repatriere. „Setul de acte necesar efectuării acestor rute a fost depus la autoritățile de resort, cererea de autorizare a curselor de repatriere fiind lăsată fără răspuns”, se mai menționează în comunicat.

La rândul său, compania din Cehia dă vina pe pasagerii din autocare că nu le-a fost permisă tranzitarea Germaniei.

„Din informațiile preliminare comunicate de autoritățile germane și franceze, motivul pentru care autobuzele companiei au fost oprite la frontiera germană derivă din faptul că o mare parte din pasagerii îmbarcați, titulari de pașapoarte biometrice, au depășit termenul de aflare pe teritoriul UE, cu cel puțin 3 luni, ceea ce înseamnă că le era interzis să se afle pe teritoriul UE”, se menționează într-un comunicat al Katev Travel.

Agentul economic mai menționează că grupul de cetățeni moldoveni urma să fie adus de la Paris doar până la granița moldo-română, punctul vamal Albița. „Fiecare pasager a fost pe deplin informat că trecerea frontierei spre Moldova se va realiza pedestru, individual de fiecare pasager, deoarece intrarea pe teritoriul Moldovei este interzisă pentru transportatorii străini. Cu alte cuvinte, Katev Travel nu s-a angajat să organizeze curse de repatriere. Subliniem că pe teritoriul UE nu se aplică nici o măsură de autorizare specială a tranzitului internațional pe durata pandemiei de COVID-19, traversarea statelor membre UE este pe deplin permis în vederea repatrierii cetățenilor. Astfel, Katev Travel a acționat pe baza normelor de transport ale UE și pe teritoriul UE, care nu implică autorizații speciale oferite de Guvernul Republicii Moldova, or, Katev Travel nu a avut intenția de a intra pe teritoriul Moldovei”, se mai artă în comunicat.

Menționăm că peste 240 de cetățeni ai Republicii Moldova, printre care și minori, sunt blocați la frontiera Franței cu Germania. Potrivit unor călători, autocarele au fost oprite de oamenii legii, din motiv că pasagerii nu aveau bilete de călătorie, deși au achitat câte 200 de euro. Totodată, Poliția de Frontieră ar fi confiscat toți banii găsiți la șoferi. Potrivit Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), cursa a fost organizată ilegal, fapt pentru care și autoritățile de la frontieră nu le-au permis să treacă. Între timp, pasagerii se plâng că îndură foame de 24 de ore.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) spune că Ambasada Republicii Moldova în Franța a luat legătura cu cetățenii moldoveni din autocarele menționate și a propus organizarea repatrierii acestora cu un zbor charter autorizat de Comisia Situații Excepționale, ruta Paris-Chișinău, planificat pentru 28 aprilie 2020.

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture