Comisia parlamentară a analizat situaţia de pe piaţa produselor petroliere

Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a analizat situaţia de pe piaţa produselor petroliere.

După cum a fost informat Infotag de serviciul de presă al Parlamentului, rapoartele autorităţii de reglementare şi ale Consiliului Concurenţei au fost audiate miercuri la şedinţa comisiei, cu participarea reprezentanţilor operatorilor de piaţă, transmite Știri.md.

Potrivit autorităţii de reglementare, doi factori au servit ca bază pentru creşterea preţului: preţul de import şi creşterea taxelor accizabile la combustibil de la începutul anului 2021.

În 2020, trei operatori au reprezentat 97,2% din totalul importurilor de benzină, doi – 75% din importurile de motorină, cinci – 83,3% din totalul gazelor lichefiate importate.

Directorul Lukoil Moldova, Feyruz Isayev, a explicat majorarea preţurilor în principal printr-o scădere a vânzărilor ca urmare a pandemiei, începând din martie 2020. În acelaşi timp, el a menţionat că preţul combustibilului în Moldova este mai mic decât pe pieţele vecinilor săi.

În cadrul şedinţei, a fost exprimată iniţiativa de a crea un grup de lucru comun pentru a dezvolta un proiect de corectare a situaţiei de pe piaţă.

Benzinăriile din Moldova la jumătatea lunii ianuarie au majorat preţurile la combustibil, pentru a treia oară după alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie 2020.

Creşterea preţurilor a fost de 6-7%.

Preţul la benzina A95 a crescut de la 16.15-16.37 lei pe litru până la 17.12-17.44 lei, revenind astfel la nivelul din martie 2020.

Preţul motorinei a fost majorat de la 13.55-13.82 la 14.42-14, 77 lei şi al gazului lichefiat – de la 9,52 la 10,12 lei.

Sursa Știri.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture