Colț de Rai: Cum arată satul din Moldova mutat din cauza hidrocentralei

Fotograful Roman Friptuleac a acceptat să-și împărtășească pentru Știri.md impresiile și pozele făcute.

”Este un colț de Rai de pe malul Nistrului. Un sătuc ferit de ochii lumii, plin de istorie și peisaje fermecătoare”, a menționat artistul.

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea are o suprafaţă de circa 0.58 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.45 km. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773, potrivit moldovenii.md.

Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni, dintre care 50.40% – bărbaţi și 49.60% – femei. Structura etnică a populaţiei: 99.20% – moldoveni, 0.60% – ucraineni, 0.20% – ruşi.

Istoria localitații

Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773. Arheologii ai investigat aici vetrele a 2 staţiuni umane cu o vechime de peste 14.000 de ani şi a 4 sate cu o vechime diferită: cel mai vechi din ele datează din jurul anului 2000 î. Hr., 2 sate au fost întemeiate în perioada romană şi au fiinţat până la invazia hunilor din anul 376.

Vatra unui sat antic a fost cercetată de arheologi, aici fiind descoperite şi 2 monede de bronz, una romană din anii 218-222, alta bizantină emisă de împăratul Iustinian (527-565), precum şi un brăzdar de fier, mărturie că băştinaşii arau şi cultivau pământul.

În epoca migraţiei popoarelor aici a existat un sătuc amplasat pe vatra părăsită a uneia dintre localităţile antice. Materialele colectate vin să confirme ideea că satul medieval timpuriu a fost populat din jurul anului 700 până în anul 1200. Aici s-a găsit o monedă bizantină din secolul al VI-lea.

Lopatna a fost întemeiată cu mult înainte de 1772, când este consemnată de recensămîntul administrației militare ruse. Satul avea la acea dată 34 de gospodării. Recensămîntul din 1859 a găsit la Lopatna pe Nistru 34 de case cu 171 de locuitori și o biserică ortodoxă.

Odată cu construcţia barajului pentru hidrocentrala de la Dubăsari, aproape toată Lopatna s-a dus sub apă. Satul şi-a mutat vatra pe platoul din apropiere, lăsând biserica sub un mal împădurit la circa 1 km depărtare. Toloaca dintre actualul sat şi biserică e declarată ocrotită de stat, căci este un „şantier arheologic”.

Foto: friptuleac.com
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture