Circa 6.000 de hectare de pădure rămân în arenda unor afaceriști

De la începutul anului 2017 au fost reziliate 58 de contracte de arendă a terenurilor din păduri, iar altele peste 100 își așteaptă rândul, anunță agenția de stat Moldsilva, citată de mold-street.com. Potrivit Moldsilva, pe parcursul anului 2017 au fost reziliate 28 de contracte, prin acord comun al părților și 30 prin hotărîre de judecată.

În prezent, între Agenţia Moldsilva şi alţi beneficiari, sunt în vigoare 525 de contracte de arendă pe o suprafață totală de 5.585 de hectare, ceea ce constituie 1,65% din suprafața totală de 336.474 hectare a fondului forestier gestionat de către agenție.Din acestea, 488 de contracte sunt atribuite în scop de recreere și au suprafață de 1.216.8 hectare. Alte 37 de contracte sunt atribuite în scop de gospodărire cinegetică și au o suprafață totală de 4.368,1 hectare.

Potrivit reprezentanților Agenției Moldsilva, în prezent în instanţele de judecată sunt pe rol alte 114 de dosare și 87 de titluri transmise către executorul judecătoresc.Amintim că, pe parcursul anului trecut au fost reziliate 50 de contracte de arendă a terenurilor din fondul forestier, cu o suprafață totală de 530 de hectare.Din totalul de 842 de contracte de arendă a fondului forestier, în perioada 2008-2017 au fost reziliate prin judecată şi de comun acord al părţilor 317 contracte cu suprafața totală de 8.342,5 hectare.

De notat că practica transmiterii a sute și mii de hectare de pădure în arendă s-a extins după ce în 2008 a fost adoptat un Regulament privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică şi/sau de recreere. Documentul a decshis poarta spre preluarea a sute de hectare de pădure în arendă pentru perioade de până la 49 de ani, în scopuri de recreere. Asta chiar dacă nici Codul Silvic nu conţine astfel de prevederi.

Astfel peste 14.000 de hectare, sau circa 3% din terenurile ocupate de păduri au ajuns în gestiune privată.Ulterior mulți din cei care au luat în arendă au inițiat construcții de case și vile pe aceste terenuri.
În iunie 2016, Guvernul a interzis arenda pădurilor, concesionare a dreptului de arendă către alte persoane iar prețurile pentru contractele de arenda existente a fost majorat de cinci ori.

În urma majorării prețului la contractele de arendă, un hectar de terenuri forestiere arendat pentru un an va constitui 19092,37 lei. Ministerul Mediului consideră că majorarea prețului va contribui la dezagrearea arendării terenurilor forestiere și va ajuta la scăderea numărului contractelor de arendă, mai ales că restanţele arendatorilor la bugetul de stat deja au depăşit suma de peste 12 milioane de lei.

În prezent, în Republica Moldova există peste 335.000 de hectare de pădure administrată de Agenţia Moldsilva. Alte circa 100.000 de hectare se află în gestiunea primăriilor, din care aproximativ 13.000 sunt fâşii forestiere sau spaţii verzi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture