CC urmează să decidă dacă legea votată de PSRM – Șor în ședință nocturnă, prin care a fost anulată „legea miliardului furat”, este constituțională
Curtea Constituțională (CC) examinează joi, 18 martie, în ședință, sesizarea în legătură cu verificarea controlului constituționalității legii adoptate, de către deputații PSRM – ȘOR în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020, privind anularea „legii miliardului furat”.
Magistrații Curții Constituționale (CC) urmează să decidă astfel dacă legea pentru abrogarea Legii nr. 235/2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015 este constituțională, scrie zdg.md.
Ședința CC este programată pentru ora 10:00.
La 22 decembrie, în CC a suspendat la solcitarea Pro Moldova anularea „legii miliardului” aprobată în ședința nocturnă.
„Curtea observă, pe de o parte, că în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea afecta anumite domenii privind securitatea economică sau financiară a statului. Pe de altă parte, Curtea notează că în cazul suspendării acțiunii Legii contestate nu se vor putea lua decizii, eventual, în baza unei legi contestate în fața Curții Constituționale. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la soluțiile dispuse în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională”, se aratăta în explicația instanței constituționale.
Potrivit proiectului votat în ședința nocturnă, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.
Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.
Anularea „legii miliardului” a fost una din promisiunile nerealizate ale președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Este una dintre promisiunile incluse în programul electoral al lui Dodon din anul 2016 și care pe perioada mandului lui de președinte al R. Moldova nu a fost realizată.
După 4 ani, după ce Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, socialiștii, care se află de mai bine de un an la guvernare, deținând toate cele 3 funcții de conducere din stat, au venit miecuri, 16 decembrie, în Parlament cu această inițiativă.
Comentariile sunt închise