Cancerul de colon rămâne în topul maladiilor oncologice. Doar în municipiul Bălți, din cele aproape 300 de îmbolnăviri înregistrate anual, 15 la sută sunt cancer de colon. Medicul oncolog, Victor Grumeza, spune că situația se agravează de la un an la altul. Una dintre cauze este adresarea tardivă la medic.
„Adresarea tardivă, când vin într-o stare foarte gravă, stadiul patru, cu metastază la distanță, în ficat, în pulmoni, în oase, cu ocluzie. Principala metodă de tratament al cancerului este tratamenul chirurgical”.
Deși majoritatea pacienților sunt operați în capitală, doar în acest an, medicii din Bălți au efectuat aproape 150 de intervenții chirurgicale.
În unele cazuri, cancerul nu este o sentință la deces. Acest bărbat are 62 de ani și recent a fost diagnosticat cu cancer de colon. A fost salvat, deși s-a adresat medicilor doar când nu mai putea să suporte durerile.
„Erau dureri mari. S-au trombat mațele complet. Acum mă simt foarte bine. Alții nu prea se gândes și nu reușesc. Care se adresează la timp sunt salvați”.
Specialiștii spun că cel mai bine este să ne adresăm medicilor cu regularitate, pentru a nu ajunge într-o situație critică.
La timp s-a adresat această tânără, care s-a aflat într-o stare precanceroasă.
„Am depistat la timp. Eu singură știu ce înseamnă asta căci îmi fac studiile la Colegiul de Medicină. Știam că trebui să merg la medic pentru a elimina problema, de altfel putea evolua în ceva mai grav”.
În total, la evidența medicilor din Bălți se află mai mult de 2500 de pacienți bolnavi de cancer.
Anual, pe țară, peste 6000 de moldoveni mor din cauza maladiilor oncologice.
Comentariile sunt închise