Bunicii grijulii vor ieși pe străzile din Bălți. Voluntarii vor supraveghea copiii în drum spre școală
Campania „Bunicii grijulii”, demarată de poliție, a ajuns și în nordul țării. Inspirată din practica unor oraşe din Italia, aceasta presupune prezenţa bunicilor în preajma zebrelor de lângă şcoli şi grădiniţe. Copiii vor fi supravegheați în drum spre şcoală, iar pensionarii se vor simţi mai utili pentru societate. Subiectul a fost discutat în orașul Fălești, acolo, unde sau întâlnit reprezentanții forțelor de ordine, pedagogi și societatea civilă.
Gheorghe Cavcaliuc, șef adjunct inspectoratul general al poliției: „Am văzut un număr de 10-20 de copii care vin la școală nu cu părinții lor, nu cu mașinile ca la noi, dar vin însoțiți de două personae de vârsta a treia, unul în față și altul în spate și pe mijlor merg copiii. Primul care merge în față ia vrio doi-trei copii de mânuță, la fel și cel din urmă.”
La Bălți, campania va demara săptămâna viitoare. Scopul principal este de a preveni accidentele rutiere cu implicarea copiilor.
Dumitru Cibotari, șef adjunct ip Bălți: „Este un proiect foarte important, unul nou pentru Republica Moldova, pentru orașe, sate. Vom implementa acest proiect în municipiul Bălți, pentru a purta grija copiilor noștri, nepoților noștri, cu implicarea persoanelor de vârsta a treia, voluntariat.”
Prima bunică care s-a implicat activ în campania inițiată de poliție este Galina Cotorobai, care a primit deja și vesta reflectorizantă.
Galina Cotorobai, buncă grijulie: „Este un proiect foarte bun. Noi l-am văzut în Italia. Sânt implicate persoanele de vârsta a treia pentru care comunicarea cu copiii nu este în plus. Noi știm că persoanele de vârsa a treia sunt lipsite de comunicare, nu sunt implicate în viața socială.”
Pedagogii cred că proiectul este foarte util, iar implicarea pensionarilor ar putea contribui la protejarea securității copiilor în trafic.
Natalia Gherman, director gimnaziul chetriș raionul Fălești: „Oriunde la noi în Moldova este nevoie de așa ceva, pentru că copiii noștri sunt mai mult pe drumuri, sunt desinestătători, deoarece părinții sunt plecați, iar cei care sunt în teritoriu, muncesc din zi până în noapte.”
Şoferii sunt îndemnați să fie foarte atenţi în trafic, în special la trecerile pietonale.
Comentariile sunt închise