Bilanţul victimelor incendiilor din California a crescut la cel puţin 17 morţi

Bilanţul incendiilor violente din nordul Californiei, pe care sute de pompieri nu reuşesc să le controleze din cauza rafalelor de vânt extrem de puternice, a crescut la cel puţin 17 morţi. Un bilanţ anterior anunţa 15 morţi, scrie news.ro.

”Singura noutate faţă de situaţia de peste noapte sunt noile evacuări la Geyserville şi în Valea Sonoma. Să sperăm că vântul se va calma şi că vom progresa”, a scris miercuri dimineaţa (ora locală) pe Twitter şeriful comitatului Sonoma, unul dintre cele mai afectate de aceste incendii care se extind fulgerător.

În comitatul Sonoma autorităţile spun că există cel mai mare număr de victime – 11 morţi înregistraţi -, iar aproximativ 200 de persoane nu au putut să fie localizate.

Două persoane au murit în comitatul Napa, trei în comitatul Mendocino şi una la Yuba, în comitatul Sutter.

Un purtător de cuvânt al pompierilor din California (CalFire) a anunţat miercuri dimineaţa pe Twitter că 22 de incendii se înregistrau în California şi că acestea au distrus 69.000 de hectare.

Comitatul Napa luptă împotriva a două focare foarte importante – ”Tubbs” a ars peste 11.000 de hectare şi a distrus peste 570 de clădiri, dintre care 550 de locuit, potrivit unui bilanţ CalFire de miercuri.

Aproape 650 de pompieri sunt mobilizaţi în acest sit, unde aproximativ 16.000 de structuri erau în continuare ameninţate de flăcări.

Focarul ”Atlas” a fost controlat doar în proporţie de 3% marţi seara şi a distrus 10.500 de hectare începând de duminică.

În comitatul Mendocino, incendiul ”Redwood” a distrus aproape 12.000 de hectare şi a fost controlat în propirţie de 5%. O persoană a murit în acest comitat.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi stare de catastrofă naturală.

Aceste incendii au început, cea mai mare parte a lor, duminică şi avansează extrem de rapid, alimentate de rafale puternice de vânt, o situaţie care nu ar urma să se schimbe.

Poliţia de la Santa Rosa a avertizat pe Facebook cu privire la faptul că serviciile meteorologice prevăd o ”revenire a unor rafale de vânt puternice în regiune începând de miercuri seara (…) şi până joi dimineaţa”.

”Această evoluţie creează condiţii extrem de periculoase pentru pompieri”, a subliniat ea.

CalFire precizează pe site că octombrie este perioada în care California, statul american cel mai dens populat, se confruntă în mod istoric cu incendiile cele mai vaste şi distrugătoare. Campania naţională de prevenţie a CalFire se desfăţoară chiar săptămâna aceasta, din 8 până pe 14 octombrie.

Mii de locuitori au fost nevoiţi să fugă în pripă din faţa flăcărilor, iar evacuările continuau miercuri.

Numai în comitatul Sonoma, peste 25.000 de oameni au fost evacuaţi, iar 5.000 s-au refugiat în adăposturi temporare, a anunţat luni biroul şerifului.

Înaintarea rapidă a flăcărilor le-a permis unor locuitori să revină în cartiere, unde mulţi dintre ei au găsit doar ruinele fumegânde ale locuinţelor. Oraşul Santa Rosa este deosebit de afectat.

”Nu ne imaginam că locuinţa avea să ne ardă aşa”, a declarat Barbara Baird, în vârstă de 70 de ani, care locuia împreună cu fiica sa, în vârstă de 42 de ani în cartierul rezidenţial Coffey Park.

Potrivit unui bilanţ de luni, cele 15 incendii care devastau această regiune viticolă au distrus peste 2.000 de clădiri într-o zi.

Mai multe vii – dintre care unele vechi de 100 de ani – au fost distruse în totalitate sau parţial, iar altele se aflau, miercuri, în calea flăcărilor.

Via Signorello Estate a fost făcută scrum. Ray Signorello Jr, directorul ei, a anunţat pe Facebook că personalul a încercat în noaptea de duminică spre luni să lupte cu sinistrul, însă ”a fost nevoit să bată în retragere atunci când a fost atinsă clădirea”.

Exploatarea biologică Frey a fost, de asemenea, devastată de flăcări.

În exploatarea familiei Donelan, oamenii sperau. Cruţată marţi seara, ea se află în zona de evacuare. ”Focul nu este deloc controlat, iar vântul se înteţeşte. Nu există niciun mijloc ca să ştim dacă suntem în afara pericolului”, a declarat Cushing Donelan pentru AFP.

Aproximativ 4.000 de persoane – pompieri, salvatori, asociaţii nonguvernamentale, voluntari şi militari din Garda Naţională californiană – sunt mobilizate în această luptă împotriva focului.

Peste 1.000 de metri cubi de produs de întârziere a focului au fost folosiţi numai luni, zdrobind recordul precedent în incendii în nordul Californiei.

Cel mai sângeros incendiu înregistrat în California datează din octombrie 1933, numit „Griffith Park”, în apropiere de Los Angeles, soldat cu 29 de morţi. Cel mai devastator, „Tunnel-Oakland Hills”, a distrus 2.900 de clădiri şi a ucis 25 de persoane – al doilea cel mai sângeros – în octombrie 1991.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture