Bijuterii introduse ilegal în țară. Directorul unei instituții de stat, precum și 7 administratori ai unor companii sunt vizați într-un dosar de corupție

Directorul Camerei de Stat pentru Supravegherea Marcării (CSSM), precum și 7 administratori a 5 companii figurează într-o cauză penală inițiată de Procuratura Generală. Aceștia sunt bănuiți de „corupere pasivă”, ”corupere activă” și ”fals în acte publice”, după ce ar fi pus în circulație articole din metale și pietre prețioase, în proporții deosebit de mari, introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în lipsa unor acte de proveniență.

Procuratura Anticorupție, de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI, au efectuat, în cursul zilei de ieri, peste 24 de percheziții în Chișinău și la Cahul în cadrul dosarului inițiat pentru ”corupere pasivă”, ”corupere activă” și ”fals în acte publice”.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații a fost documentată activitatea ilicită a mai multor persoane în punerea ilegală în circulație a articolelor din metale și pietre prețioase, în proporții deosebit de mari, introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în lipsa unor acte de proveniență.

În concret, prin intermediul companiilor gestionate, figuranții ar fi prezentat, în intervalul anilor 2017 – 2020, de mai multe ori una și aceeași factură, dar și alte acte false la IP ”Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării”.

Potrivit celor constatate, în acest fel, bănuiții ar fi urmărit scopul creării aparenței privind proveniența legală a articolelor din metale și pietre prețioase, după care reprezentanții IP ”Camera de Stat pentru supraveghere marcării”, le marcau, iar ulterior erau puse în circuit comercial.

În total, opt persoane figurează în respectiva cauză penală, printre ei: directorul IP CSSM, precum și 7 administratori a 5 companii. Majoritatea din ei au fost deja audiați și recunoscuți în calitate de bănuiți, pe parcursul zilei de astăzi, procurorii urmând să finalizeze audierile tuturor figuranților cu atribuirea statutului procesual corespunzător.

Persoanele sunt cercetate în libertate.

Urmărirea penală continuă, procurorii urmând să dispună efectuarea mai multor expertize, inclusiv, cu stabilirea cantității și valoarea exactă a articolelor, ilegal marcate și puse în circuit.

Sursa: newsmaker.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture