Bibliotecile revin în forță datorită modernizării

Bibliotecarii din toată țara și-au dat întâlnire la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Aceștia au discutat despre situația bibliotecilor din Moldova și despre rolul lor în modernizarea serviciilor prestate.

În cadrul conferinţei „Transformăm bibliotecile-transformăm comunitățile”, au fost prezentate și discutate proiectele și tehnologiile aplicate în domeniu, precum „Novateca” sau catalogul unic al bibliotecilor universitare.

Președintele Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Mariana Harjevschi, este de părerea, că investițiile din ultima perioadă au adus instituțiile de specialitate într-o nouă lumină.

MARIANA HARJEVSCHI, PREȘEDINTE ASOCIAȚIA BIBLIOTECARILOR A RM: „Bibliotecile astăzi au făcut un salt foarte mare, datorită parteneriatelor pe care și le-au stabilit și datorită managementului de proiecte, pe care încearcă să le aplice. Astfel, rețeaua de biblioteci publice au reușit foarte multe, au fost dotate cu tehnologii informaționale, calculatoare, tablete, mai nou, robotică, datorită programului național Novateca, care este deja la final. Și bibliotecile universitare au reușit datorită implicării în proiecte internaționale, de unde preiau experiența bibliotecilor europene și le implementează aici în țară. Crearea depozitorului, crearea catalogului unic al bibliotecilor universitare, sunt doar câteva experiențe.”

 La rândul său, directorul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Elena Harconița, a menționat, că vor continua să realizeze proiecte internaționale, pentru a putea fi mai aproape de cititor.

ELENA HARCONIȚA, DIRECTOR BIBLIOTECA ȘTIINȚIFICĂ USARB: „Un proiect, care a luat deja sfârșit în anul 2016, proiect în cadrul programului Tempus, MISISQ-Modernizarea serviciilor informaționale pentru biblioteci. În cadrul proiectului, bibliotecile au creat niște produse excelente, de care beneficiază astăzi, nu doar membrii comunităților academice, din cele șapte biblioteci universitare, care au participat la proiect, dar și întreaga comunitate academică. Astăzi le vom face un îndemn și bibliotecilor din alte structuri, să beneficieze de asemenea de aceste produse. Este vorba despre un catalog partajat, în care se cuprind informațiile din toate cataloagele acestor șapte biblioteci. Printr-o simplă căutare, utilizatorul are informația ce se întâmplă în cele șapte biblioteci.”

Președintele Asociației Bibliotecarilor a adăugat că biblioteca, treptat, a devenit un spațiu de comunicare, care trebuie adaptat noilor cerințe.

 „Biblioteca nu este văzută  doar ca spațiu de învățare, dar și ca un spațiu de relaționare, comunicare și interacțiune. Se observă deja că utilizatorii țin legătura cu biblioteca, prin intermediul paginilor web, unde accesează mai întâi bazele de date, dacă biblioteca deține sau nu cartea, pe care și-o dorește. Vine la bilbiotecă doar pentru a prelua și a o citi într-un spațiu unde se simte bine. În bibliotecile publice se simte, tot mai mult, tendința că utilizatorii vin doar pentru a interacționa între ei.”

În prezent, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova numără peste 2 mii de membri, care beneficiază de cursuri de instruire și formare profesională.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture