De la victoria trupelor sovietice asupra armatei fasciste în lupta pentru teritoriul dintre Prut și Nistru s-au scurs 73 de ani. La 24 august 1944 prin operațiunea Iași-Chișinău, cunoscută în literatura de specialitate și ca Bătălia pentru România, armata sovietică a recăpătat controlul asupra teritoriului Moldovei. Cu acest prilej, în dimineața zilei de joi, bălțenii au mers în marș pentru a depune flori la monumentul „Tancul” și la „Memorialul Gloriei Militare”.
Operaţiunea Iaşi-Chişinău, care a durat 10 zile, a fost una dintre cele mai inofensive şi scurte din istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
Dauna principală adusă Moldovei a fost nimicirea în masă a populației, mai ales în Chișinău, unde au fost distruse și mii de locuințe. Mulți deținuți au murit în lagărele de concentrare pentru cei suspectați în politică, amplasate în Chișinău, Bălți și Soroca. Industria Moldovei a fost distrusă practic în întregime. Mai exact, ea a pierdut 90% din capacitatea de producție.
Viceprimarul de Bălți, Igor Șeremet, a menționat că data de 24 de august trebuie să fie marcată de toți moldovenii pentru comemorarea continuă a ostașilor căzuți la datorie.
Consilierul municipal, Svetlana Oserbaeva, crede că acest eveniment este un motiv în plus pentru a aduce flori de recunoștință și pentru a face tot posibilul ca urmașii noștri să nu cunoască ce înseamnă război.
Operațiunea s-a încheiat cu pierderi pentru ambele părți, modificarea liniei frontului, ieșirea României din război de partea Axei și trecerea ulterioară de partea Aliaților.
Trupele germane au suferit pierderi foarte mari – cel puțin 200 de mii oameni, în timp ce sovieticii au pierdut 13 mii de soldați într-o ofensivă de asemenea amploare.
Comentariile sunt închise