S-a deschis sezonul mărţişoarelor! Zeci de comercianţi și meșteri populari din Bălți şi-au întins tarabele în piața municipală, pentru a prezenta rezultatul muncii din ultimele luni. Aceștia oferă o gamă largă de mărțișoare, pentru toate gusturile şi buzunarele. Prețul unor lucrări pornește de la un leu şi ajunge până la o sută de lei.
La mare căutare sunt mărțișoarele confecționate manual, împletite, brodate sau croșetate. Pentru o astfel de muncă şi preţurile sunt pe măsură.
Bălțenii care marchează venirea primăverii prin tradiționalul mărțișor s-au lăsat tentați de asortimentul comercianților. Unii s-au înghesuit la tarabe pentru a cumpăra simbolul primăverii, alții pentru a vedea ce nou au scos în vânzare meșterii.
Și meșterii populari s-au pregătit de sosirea primăverii. Eugenia Moldovanu și-a expus deja colecțiile de mărțișoare la muzeul și pinacoteca din Bălți.
Ea povestește că a îndrăgit arta încă din copilărie. Pe atunci, confecționa mărțișoare din lut. Acum a trecut la alte materiale precum, paie, pănuși sau flori uscate.
Tradiţiile legate de Mărţişor sunt vechi de peste 8.000 de ani, istoria acestora datând încă de pe vremea Tracilor. Legenda spune că femeile purtau monezi sau pietricele pe care le atârnau de fire de lână roşie şi albe, care simbolizează trecerea de la iarnă la primăvară, adică de la frig la cald.
Şnurul era legat la mână sau purtat în piept, până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii. Atunci, mărţişorul se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc.
Unele legende populare mai spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
Comentariile sunt închise