Avocații, aflați în grevă generală, la protest în fața Parlamentului
Mai mulți avocați, care acum o zi au intrat în grevă generală anunțând despre sistarea totală a activității de avocat, s-au adunat vineri, 21 ianuarie, la un protest în fața Parlamentului și cer excluderea amendamentului la legea cu privire la avocatură care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni, scrie zdg.md.
Între timp, deputații s-au adunat la Parlament vineri, 21 ianuarie, într-o ședință extraordinară, iar pe agenda ședinței a fost inclus proiectul de modificare a legii cu privire la avocatură. Într-un comentariu în plenul Parlamentului, deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice numiri și imunități, autoare a amendamentului, a menționat că în pauza ședinței, deputații vor discuta cu avocații.
Deputații au intrat în pauză la ora 13:00 și au revenit la 14:00.
„Aș vrea să vă anunț că la Parlament se află Dorin Popescu de la UAM. Solicităm ca amendamentul doamnei Stamate să fie retras, iar reprezentanții UAM să fie ascultați în cadrul comisiei sau aici în sala plenară. Am înțeles că ei nu au fost ascultați și nu au fost organizate dezbateri publice”, a declarat Marina Tauber.
„Mă adreseze acestei bresle importante – dragi colegi, vă rog fiți atenți cine sunt avocații voștri pentru că vă face o mare deservire de imagine acești lobbyiști”, a declarat Igor Grosu.
„Consultări publice pe marginea legii au avut loc. Am avut un schimb de opinii. A fost propusă o completare la soluția de compromis propusă. Noi am completate cu propunerea avocaților. Avocații să decidă, vor să votăm astăzi în lectura a doua ori amânăm. Nu văd o problema ca în pauză să discutăm cu ei”, a declarat Olesea Stamate.
Începând de joi, 20 ianuarie și pe parcursul următoarelor patru zile avocații intră în grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, în semn de protest faţă de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni.
O decizie în acest sens a fost aprobată într-o ședință extraordinară a Consiliul Uniunii Avocaților desfășurată miercuri seara, 19 ianuarie. Astfel, în semn de protest față de amendamentul înregistrat, avocații au declarat că vor cere în această perioadă amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.
Tot în cadrul ședinței extraordinare, avocații au venit cu o propunere privind redactarea amendamentului înaintat la legea cu privire la avocatură. În cazul în care propunerea Uniunii Avocaților va fi acceptată de Parlament, avocații spun că vor ieși din grevă.
Mai mulți avocați s-au arătat indignați de un amendament înaintat la legea cu privire la avocatură, acuzând că modificările propuse atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. Amendamentul prevede faptul că odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni.