SMURD-UL din Bălți a rămas fără medicii. Informația a fost confirmată pentru BTV, de ofițerul de presă al Serviciului Situații Excepționale, Liliana Pușcașu. Potrivit unor surse avizate, din cadrul Direcției bălțene de salvatori, supărarea oamenilor în halate albe vine din cauza numărului mic de intervenții și lipsei de autospeciale. Aceleași surse spun că din trei autospeciale SMURD, una a fost transmisă în gestiunea serviciului de Urgență AVIASAN, alta – subdiviziunii de la Edineț. Liliana Pușcașu dă asigurări că Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din Bălți va activa în continuare, în regim normal.
”SMURD-ul în continuare va activa în municipiul Bălți. Este bine ca cetățenii Repăublicii Moldova să cunoască că oamenii au posibilitatea că vor primi primul ajutor calificat. Vorbim de ambulanța B2 care intervine în situații de urgență este vorba despre paramedici, dar un pic s-a schimbat formatul. Mai este vorba despre autospeciala C1 care intervine pentru transportarea pacienților interspitalicesc, în caz de cod roșu. Adică, de urgență pentru viața persoanei. Este important să cunoaștem că SMURD-ul în continuare va activa”.
Pușcașu a mai adăugat că medicii care au muncit la SMURD sunt angajați la Serviciul de Urgență 903, iar plecarea lor a fost generată de o decizie a ministerului Sănătății. Reporterul postului nostru de televiziune a încercat să obțină mai multe detalii, din partea șefilor serviciului de Urgență 903 din Bălți, însă fără rezultat.
În nordul țării va fi lansat proiectul SMURD 2. Acesta prevede deschiderea unei Unitatăți de Primire a Urgentelor și construcția a două piste pentru elicoptere.
”Mai mult ca atât este lansat SMURD 2 în Republica Moldova. Respectiv, mai multe posturi vor fi deschise la Chișinău, Comrat și Ungheni. SMURD 2 va activa în baza unui acord cu România. Astfel, vor fi construite noi platforme pentru elicoptere. La fel, va fi deschis un centru de instruire pentru parmedicii din România și Moldova”.
Acest proiect ar fi estimat la circa 10 milioane de euro, bani oferiți de către statul român, și urmează să fie realizat până în anul 2020.
La Bălți, centrul al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost lansat în vara anului 2014.
Comentariile sunt închise