În perioada primăvară-vară, devin active mai multe insecte, printre care căpușele. Acestea reprezintă un adevărat pericol pentru viața oamenilor a animalelor. Cel mai des, căpușele pot fi întâlnite în locurile umede: păduri, desișuri, pășuni, maluri ale râurilor. Specialiștii recomandă respectarea măsurilor de bază pentru a evita contactul cu căpușele.
Virgil Manole, șeful adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți, ne-a spus că căpușele sunt sursa multor boli infecțioase, cum ar fi boala Lyme, febra hemoragică. Aceste infecții nu pot fi transmise de la om la om.
Specialistul a menționat că căpușele se găsesc în zonele umbroase și în iarba înaltă.
Medicul recomandă evitarea zonelor cu iarbă înaltă și purtarea hainelor lungi, care să acopere mâinile și picioarele. Totodată acesta a explicat cum să acționezi dacă ai fost mușcat de o căpușă.
Cele mai multe cazuri cu boala Lyme în țară au fost raportate în anul 2019, 221 la număr, 16 fiind la Bălți. În 2020 în Moldova au fost înregistrate 56 cazuri de Lyme, dintre care 5 în orașul nostru. În acest an au fost identificate 7 îmbolnăviri cu această infecție, 2 fiind la Bălți.
Lyme este o boală infecțioasă. Iar căpușele sunt sursa acestei boli. Primele simptome ale infecției sunt : frisoane, febră, dureri musculare, slăbiciuni și oboseală. Mai mult ca atât, pacientul poate prezenta erupții cutanate, dureri în gât și tuse. Boala Lyme afectează sistemul nervos și cardiovascular. Aceasta poate aduce o persoană la dizabilitate și, uneori, la moarte.
Comentariile sunt închise