Vara este cel mai dificil anotimp pentru persoanele alergice. Pe lângă caniculă și zăpușeală, vine să ne dea bătăi de cap și ambrozia. Denumită și iarba pârloagelor, este o plantă extrem de invazivă, care s-a răspândit din America de Nor și Centrală și în țara noastră. Elena Revenco, specialist în cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți, ne-a spus ce reprezintă ambrozia și cum o combatem.
Polenul ambroziei, poate deveni un alergen puternic atât pentru copii cît și pentru maturi. Elena Revenco ne-a comunicat ce trebuie să cunoaștem despre această plantă, și cum să vă protejați familia.
Pentru distrugerea ambroziei, se recomandă tunderea plantelor, dezrădăcinarea sau utilizarea unei soluții chimice speciale, incluse în Registrul de stat al produselor fitosanitare și al îngrășămintelor.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare micriscopice de polen. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie – septembrie. Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respirație.
Comentariile sunt închise