Cum pot fi număraţi corect oamenii de la un protest sau ce impact are o reclamă asupra publicului? Sunt răspunsurile pe care le oferă un soft creat de un student şi un profesor de la Sibiu, relatează Digi24.ro.
Împreună cu o echipă de specialişti din Lisabona, ei au realizat o aplicaţie ce stabileşte cu precizie câte persoane sunt într-un perimetru şi identifică reacţiile oamenilor. Sistemul, spun inventatorii, este unic în România.
Aproape un an a lucrat studentul de la Inginerie la programul care numără cu exactitate oamenii. Mentor i-a fost unul dintre profesori. Programul are și o funcție care poate fi folosită de cei care lucrează în publicitate: recunoaşte expresiile de pe fețe. Creatorii de reclame pot să afle astfel dacă mesajul lor are impact.
Aplicația a fost testată la Noaptea Cercetătorilor de la Sibiu, când programul a numărat 8.400 de vizitatori. După același algoritm, poate fi folosită și de autorități, ca să afle câte persoane participă la manifestările dintr-un spațiu public.
„Noi am dezvoltat un modul separat de wallie, care numără câte persoane trec, câte fețe detectează ca privind direct la cameră și câte dintre aceste fețe au fost remarcate ca zâmbind”, explică VALENTIN FLEACĂ, studentul care a lucrat la aplicație.
Dezvoltatorii softului au deja o ofertă din țările nordice.
„Printr-o colaborare cu University College South-East of Norway, profesorul Lasse Bernson a propus să folosim aplicația noastră la monitorizarea sau cuantificarea numărului de pești din râurile din Norvegia”, a declarat ADRIAN FLOREA, profesor la ULSB.
Inventatorii nu au reușit deocamdată implementarea sistemului în România, în schimb este funcțional în Portugalia și America de Sud.
Foto: digi24.ro
Comentariile sunt închise