Faptul că în fântânile de mină din Bălți avem apă curată, gustoasă și nepoluată este un mit.
Cele mai recente date ale Centrului de Sănătate Publică sunt îngrijorătoare. Acestea arată că apa din fântâni nu corespunde compușilor de azot, sulfat și amoniac.
Șeful centrului Veaceslav Chișlari îndeamnă oamenii să consume apa de la robinet, care corespunde atât indictorilor microbiologici cât și celor fizico-chimici.
Cozile de la fântâni demonstrează că unor bălțeni nu le pasă de pericol. Ba dimpotrivă, ei spun că apa din fântâni este mai mai bună la gust și nu cred în calitatea apei de la robinet.
Chișlari a menționat că cele mai poluate fântâni, sunt cele individuale, pe care unii gospodari le construiesc fără a ține cont de principalele reguli. Este suficient să ai o sursă de poluare în preajmă și o ploaie ar putea face ca toată mizeria asta să ajungă în fântână.
Specialiștii spun că pentru a îmbunătăți calitatea apei, oamenii trebuie să construiască fântânile la o distanță de minim 20 de metri de la sursele de poluare și să trateze apa în mod corespunzător.
Tratarea apei din fântână se face cu clorură de var sau hipoclorit bazic de calciu, cele mai simple și eficiente metode. În afară de acestea, mai aveți la dispoziție și alte mijloace, precum dezinfecția cu raze ultraviolete, prin montarea de filtre sau ozonarea.
Comentariile sunt închise