Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noua metodologie de stabilire a preţurilor pentru carburanţi. Potrivit documentului, companiile petroliere vor stabili un preţ maxim de comercializare la fiecare lot de import de benzină, motorină şi gaz lichefiat, scrie publika.md.
În formula de calcul sunt incluse cotaţiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a Băncii Naţionale, cotele accizelor şi cotele TVA prevăzute în Codul Fiscal.
De asemenea, va fi inclusă marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE. De exemplu, pentru semestrul doi al acestui an, a fost stabilită o marjă de 2,33 lei/litru la vânzarea cu amănuntul a motorinei şi benzinei şi de 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat. Metodologia de calcul va intra în vigoare în data de 1 iulie. Până atunci, prețurile actuale de comercializare cu amănuntul a carburanților nu pot fi majorate de către vânzători. Prezenţi la şedinţă, reprezentanţii companiilor petroliere s-au arătat nemulţimiţi de decizia ANRE.
„Prin astfel de calcule, nu va mai fi loc sub soare pentru multe companii. Totodată, dumneavoastră în perfectă cunoştinţă de cauză, ne lăsaţi dreptul de a contesta în termen de 30 de zile această hotărâre. De fapt, vă luaţi într-un fel şi răspunderea pentru anumite blocaje ale pieţei”, a menţionat Mariana Solomon, reprezentant al unei companii petroliere.
„Dacă dumneavoastră anunţaţi vineri care este marginea comercială şi luni dimineaţa avem această întâlnire, este puţin cam greu să avem nişte comentarii, decât să bâjbâim în întuneric cum s-a calculat această margine”, a declarat Cornel Constantinescu, reprezentant al unei companii petroliere.
În replică, ANRE i-a îndemnat să depună eforturi pentru a avea o activitate mai eficientă.
„Noi nu putem să înţelegem, sub nicio formă, că dumneavoastră nu vreţi să vă eficientizaţi activitatea. Dacă dumneavoastră aveţi cheltuieli de 50 de mii de euro pentru chiria unei staţii, spuneţi-ne, vă rog, ce trebuie să întreprindă ANRE-ul? Nu puteţi să puneţi dumneavoastră ineficienţa pe spatele consumatorului”, a precizat Ştefan Creangă, director ANRE.
„Unele staţii, înţeleg eu, vând mai multă cafea, mai multe pahare de cafea, la o staţie, decât gaz lichefiat. Care este necesitatea de a deschide atâtea staţii în continuare? Pentru că asta rămâne pe umerii consumatorilor”, a spus Andrei Adam, şef de departament la ANRE.
Parlamentul a hotărât ca preţurile la carburanţi să fie, din nou, plafonate, după ce, timp de jumătate de an, acestea au crescut cu aproximativ 30 la sută. După aceste scumpiri în lanţ, Consiliul Concurenţei a iniţiat o anchetă, însă rezultatul ei nu a fost făcut public.
Foto: publika.md.
Comentariile sunt închise