Zilele Filmului Românesc au ajuns la Bălți. Ce filme ai putea urmări în acest weekend?

Planifici să ieși în oraș cu prietenii în acest weekend. Îți propunem să treci pe la Naționalul din Bălți. Zilele Filmului Românesc ajung și în orașul tău. După o ediţie online în 2020, ZFR au revenit în perioada 7-10 octombrie la Chișinău, iar în perioada următoare evenimentul se va desfășura și în alte localități, inclusiv în orașul Bălți. Evenimentul este la cea de-a VII-a ediție. Cele trei proiecții din program vor avea loc la Teatrul Național „V. Alecsandri” din municipiu în zilele de sâmbătă și duminică. Intrarea la film va fi liberă.

Pe 23 și 24 octombrie la Teatrul Național „V. Alecsandri” din orașul Bălți vor fi proiectate trei filme.

 Sâmbătă, 23 octombrie, ora 18:00 – „BERLINER”, în regia lui Marian Crişan

„Berliner” aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Duminică, 24 octombrie, ora 17.00 – „UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE”, după Lucian Bratu

Filmul, emblematic pentru perioada anilor `60, are în prim-plan o tânără (Margareta Pâslaru) care a picat examenul la teatru şi îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă. Astfel, ea încearcă să se apropie de mai mulţi bărbaţi: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon şi un regizor secund.

Duminică, 24 octombrie, ora 20:00 – „#DOGPOOPGIRL”, în regia lui Andrei Huțuleac

Alina Moga e angajată a unei bănci din București, are o viaţă personală haotică, dar destui bani cât să-şi poată asigura o oarecare fericire. Calmul aparent al existenţei sale este zdruncinat în urma deciziei de a adopta un câine maidanez care regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul este filmat de un adolescent şi postat pe o reţea de socializare. Haosul se dezlănţuie.

Invitatul special al ediției din acest an este unul din actorii reprezentativi ai Noului Cinema Românesc, actorul de origine basarabeană Ion Sapdaru. La Chișinău, în cadrul secțiunii Focus au fost proiectate trei filme cu Ion Sapdaru în rolul principal: „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu și „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat și la Bălți.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998). La Chișinău au fost proiectate două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr. Primul va putea fi văzut la Teatrul Național „V. Alecsandri”.

Zilele Filmului Românesc au avut loc la Chișinău, Nisporeni, Călărași, Bălți și continuă, în următoarea perioadă la Cahul și Soroca.

Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

 

FilmeliberăNaționalul din BălțiurmăriZilele Filmului RomânescБельцы
Comments (0)
Add Comment