Specialiștii Romsilva au descoperit și filmat, în cadrul acțiunilor de monitorizare, primul pui de zimbru născut în libertate în acest an în pădurile Parcului Natural Vânători Neamț. În imagini se vede cum turma face zid în jurul puiului, când zimbrii își dau seama că sunt observați, transmite digi24.ro.
Filmarea a fost postată online de Romsilva, cu câteva explicații despre aceste animale și comportamentul lor: „Se observă în imagini cum femelele din turma de zimbri fac zid în jurul micului zimbru, pentru a-l proteja”.
Zimbrul este cel mai mare animal din fauna continentului european: masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, iar femelele sunt mai mici, cu o greutate între 320 și 640 kg, precizează Romsilva. După două secole de la dispariția lui din fauna României, silvicultorii români au reintrodus specia în țară în 1958, iar treptat au fost create mai multe nuclee de zimbri.
Specialiștii eliberează anual în natură mai multe exemplare de zimbru, după teste și o selecție riguroasă. Acum, în libertate, în Parcul Natural Vânător Neamț, se află cel puțin 44 de zimbri în libertate, din care cel puțin 16 s-au născut deja în libertate, potrivit Romsilva.
Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.
Sursa digi24.ro