Greu de crezut, dar în multe școli din Moldova și în ziua de azi, igiena este un subiect rușinos și trecut sub tăcere. Mai exact, într-o treime din școli, veceul este situat departe de clădire, nu are cabine, lumină, încălzire și nici măcar posibilitatea de spălare a mâinilor. Murdar și urât mirositor, așa-zisul bloc sanitar deseori este ocolit de copii, care recunosc că le este frică să-l utilizeze. O organizație non-profit și-a propus să colecteze 150 mii de dolari, pentru a scăpa 30 de instituții de rușinea din curtea școlii, transmite tv8.md.
La o aruncătură de băț de Capitală, în gimnaziul din comuna Chetrosu, igiena este un subiect despre care se discută în timpul lecțiilor, dar de care nu prea se ține cont în realitate. La câțiva zeci de metri de școală se află veceul destinat elevilor, care arată la fel ca și acum 50 de ani, când instituția abia se dădea în exploatare. Toaleta nu are cabine separate, este foarte murdară, iar mirosul – insuportabil.
Recent, în școală, a fost construită o toaletă, dar asta este doar pentru clasele primare. Acum, însă, și aceasta este închisă, pentru că deja e cald afară, spun responsabilii.
Directoarea școlii suspină cu greu și se plânge că posibilitățile sunt mici, iar necesitățile foarte mari. Aceasta speră să poată reconstrui toaleta veche din interiorul gimnaziului.
Apoi, am mers în satul Brăila din comuna Băcioi. Deși localitatea este și mai aproape de Chișinău, condițiile sunt și mai proaste decât cele de la școala din Chetrosu.
Aici, administrația ne-a spus că ar vrea să construiască un bloc sanitar veritabil, dar nu are nici bani și nici posibilități.
Iar în gimnaziul din Sociteni, raionul Ialoveni, directoarea școlii a recunoscut că îi este rușine să abordeze acest subiect.
Ne-a povestit, totuși, că instituția are peste 70 de ani, iar construcția unui bloc sanitar necesită investiții mari. Dar așa, cu propriile forțe, administrația mai repară din când în când veceul din curtea școlii, în timp ce lavoarele cu apă au fost amenajate pe holul gimnaziului.
Acum o lună, organizația non-profit Rotary Club și-a propus să reconstruiască blocurile sanitare din 30 de școli din întreaga țară, conform recomandărilor și standardelor OMS pentru apă, sanitație și igienă. Pentru aceasta, este nevoie de 150 de mii de dolari, iar până acum au fost colectate deja 70 de mii, cea mai mare parte a sumei venind din diaspora.
Organizația este la etapa de proiectare și calcul a cheltuielilor, întrucât în multe școli nici canalizare nu există.
La începutul anului școlar, în Moldova, erau 361 de școli care aveau toalete în curte, ceea ce înseamnă că elevii din practic fiecare a treia instituție educațională din țară sunt nevoiți să se împace cu rușinea din curtea școlii. Persoanele care doresc să doneze bani pentru realizarea proiectului Rotary Club, o pot face accesând site-ul organizației.
Foto: tv8.md.