Președinta Maia Sandu se află într-o vizită la București. În cadrul întâlnirii cu omologul său român, Klaus Iohannis, cei doi președinți au abordat subiecte ce țin de securitatea energetică și un eventual nou acord de asistență nerambursabilă din partea României pentru R. Moldova, transmite agora.md.
Discuțiile la București s-au ținut pe marginea interconectării energetice și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, continuarea acordării asistenței nerambursabile R. Moldova printr-un nou acord dedicat. Mai mult ca atât discuții au avut loc privind și dezvoltarea comunicațiilor și cooperarea în domeniul educației. Și agenda europeană a R. Moldova nu a lipsit din dialogul celor doi șefi de stat.
„Cu un nou Guvern și Parlament la Chișinău, eforutirile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor R. Moldova vor într-adevăr de substanță. Am dovedit că putem conlucra eficient acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile”, a spus Klaus Iohannis.
În contextul dat Klaus Iohannis, a mulțumit autorităților de la Chișinău, echipelor de medici care au ajutat țara recent, în timp de pandemie.
„Efortul și dedicarea personalului medical din R. Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest”, a spus șeful statului român. „Am subliniat că R. Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, considerabil și transpartinic la București. Suntem cu toții dedicați consolidării parteneriatului bilateral pentru integrare europeană a R. Moldova și avansării proceselor de reformă. Dorim ca R. Moldova să se dezvolte pe model european în beneficiul cetățenilor săi. România va rămâne în continuare cel mai apropiat partener al R. Moldova”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președinta Maia Sandu a ținut să mulțumească repetat pentru primele donații de vaccinuri din partea României pentru R. Moldova. La fel, șefa țării a mulțumit pentru cele circa 6.000 de tone de motorină donate de țara vecină pentru agricultori, dar și pentru păcura oferită drept ajutor în criza energetică.
„O importanță aparte o au investițiile românești în R. Moldova, dar și deschierea pieții românești pentru producătorii noștri. România este mai mulți ani partenerul nostru comercial cel mai important. Spre România cele mai multe dintre exporturile noastre. Ne dorim ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă, inclusiv prin reformele în Justiție, să facem din R. Moldova un loc sigur și atractiv pentru investiții”, a spus Maia Sandu.
Iar într-un mesaj adresat investitorilor din România, președinta Maia Sandu a spus că statul nostru se schimbă și devenim mai eficient, mai sigur și prietenos pentru mediul de afaceri.
Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o o vizită oficială în România la 23 noiembrie. Vizita la București este întreprinsă în urma unei invitații a președintelui român Klaus Iohannis.
Astfel în cadrul vizitei, a fost semnate Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova – România și Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.
Menționăm faptul că din delegația oficială care o însoțește pe președinta țării fac parte secretarul general al Președinției, Cristina Gherasimov și consiliera pentru comunicare publică Sorina Ștefârță, vicepremierul, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ministrul Educației, Anatolie Topală și Ambasadorul desemnat al R. Moldova în România Victor Chirilă.