La Parlament a fost inaugurată expoziția dedicată celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova. Potrivit unei note emise de către Legislativ, la eveniment, au fost prezenți ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic, primari, persoane emerite din domeniul culturii și muzicii, transmite zdg.md.
În cadrul evenimentului, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a decernat Diplome de Onoare mai multor personalități marcante cu ocazia sărbătoririi celor 30 de ani de Independență a Republicii Moldova.
Diplome de Onoare au fost oferite în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru contribuții remarcabile și merite deosebite, în diferite domenii de activitate:
Excelenței Sale Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova;
Andrei Petre, Consilier diplomatic al Ambasadei României la Chișinău;
Vasile Iovu, naist, solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”;
Vali Boghean, compozitor, muzician, solist-instrumentist și vocalist;
Maria Manoli, primar al satului Zubrești, Strășeni;
Nicolae Calaidjoglu, primar al satului Alexandru Ioan Cuza, Cahul;
Valeriu Mițul, ex-primar al satului Corjova, Dubăsari;
Ion Iovcev, ex-director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol;
Lidia Crețu, ex-director al Liceului Teoretic ”Emil Necula”, satul Merenii Noi, Anenii noi.
Expoziția reflectă cele mai importante file ale istoriei declarării independenței Republicii Moldova de acum 30 de ani. Au fost expuse acte originale, unele fiind într-un singur exemplar, care au tangență cu perioada creării și afirmării țării ca stat independent.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a precizat că expoziția reprezintă o întreagă generație a celor care au pus bazele Republicii Moldova, iar „misiunea noastră este să valorificăm acest tezaur, să păstrăm memoria înaintașilor noștri”.
„Suntem norocoși de a avea posibilitatea să discutăm cu protagoniștii independenței, care au avut curajul să voteze Declarația – un act de curaj, susținut de sutele de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Zilele acestea de sărbătoare sunt momente cu încărcătură emoțională deosebită. Iar noi trebuie să transmitem această tradiție noilor generații, să explicăm valoarea independenței unei țări. La mulți ani Republica Moldova!”, a declarat Igor Grosu.
Printre documentele vernisate se regăsesc: Declarația din 26 aprilie 2010 – document restabilit după evenimentele din 7 aprilie 2009, include lista deputaților poporului din Republica Moldova din anii 1990-1994, care au votat declarația de independență la 27 august 1990; Imagini cu deputații semnatari ai Declarației de Independență; Noutățile Sovietului Suprem și ale Guvernului RSSM nr. 1-12, 1990 – Cele mai importante Legi adoptate de Parlamentul Independenței, care au pus bazele unui stat independent; Stenograma ședinței din 27 august 1991 – despre adoptarea Declarației de Independență în Sesiune extraordinară; Proiectul legii pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și Comunitatea europeană în trei volume.
Foto: zdg.md.