Fiecare al patrulea deținător de card devine victima fraudelor bancare. De regulă, infractorii folosesc metode de inginerie socială, prin care reușesc să convingă moldovenii, să le transfere bani sau să le ofere date personale. De curând în mediul online a apărut o nouă schemă de înșelătorie. Pe rețelele de socializare apar produse cu o reducere mare. Pentru a le procura, victimile, deseori instroduc numărul cardului, dar și alte date personale. Ulterior toți banii din cont dispar. Polițiștii din Bălți spun, că în capcana acestui tip de escrocherie au căzut 50 de persoane.
Una dintre victime, ne-a povestit cu lux de amănunte cum i-au fost sustrași 7000 de lei de pe card.
Ulterior, femeia nu a mai putut lua legătura cu potențialii cumpărători ai tabletei. Mai mult ca atât, linkul pe care l-a accesat pentru a efectua tranzacția, nu mai era disponibil. Atunci ea a înțeles că a fost înșelată.
Deși Inspectoratul de Poliție, cât și angajații băncilor emit sistematic avertismente privind pericolul fraudelor bancare, oamenii continuă să cadă în plasa escrocilor. Oamenii legii reiterează regulile de siguranță:
- nu furnizați codul PIN, numărul cardului, codul CVV și alte informații confidențiale.
Escrocii cunosc bine sistemul bancar, terminologia profesională, dar și psihologia. Poliția mai îndeamnă să nu intrați în dialog cu presupușii angajați ai băncii sau cu alte persoane care sună prin intermediul aplicațiilor, VIBER sau WhatsApp. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Bălţi, de la începutul acestui an au fost deschise circa 50 de dosare penale pe fapta de escrocherie.