O nouă terapie devine din ce în ce mai populară în Republica Moldova. Apiterapia, care constă în inhalarea aerului din stupii cu albine, este apreciata, în special, pentru efectul curativ și stimularea imunității. În acest scop, o apicultoare a decis, de curând, să construiască, și în Capitală, căsuțe cu paturi, situate chiar deasupra stupilor. Aici, în apropierea unei păduri de salcâm, pe fundalul zumzetului de albini, femeia susține că pot fi tratate și prevenite un șir de boli, scrie tv8.md.
Victoria se ocupă cu albinăritul deja de mai bine de cinci ani. Recent, ea a decis să-și dezvolte afacerea și, din propriile economii, a construit trei căsuțe din lemn, care conțin în interior câte 12 familii de albini fiecare.
Căsuțele cu tot cu paturi sunt situate chiar pe stupii de albine, astfel că, în timp ce insectele își fac lucrul și produc miere, cei ce cred în această terapie respiră aerul saturat cu miros de ceară, miere, propolis și venin de albine. Procesul se numește apiterapie, iar despre acesta se spune că oferă energie și vitalitate celor care îl încearcă, mai ales că nu are nicio contraindicație și se recomandă chiar și copiilor. Excepție fac doar persoanele alergice la produsele apicole.
Iar pentru a evita înțepăturile, camerele din căsuțe sunt bine ermetizate.
Femeia povestește că efectul este simțit de pacienți aproximativ după 10 minute de terapie, când apar senzații de usturime în nas, semn că aerul curativ își face efectul. Totodată, se recomandă ca ședințele să aibă loc seara sau dimineața devreme.Iar pentru un efect garantat, oamenii fac un curs întreg de terapie.
Apiterapia, deși este o procedură destul de nouă pentru țara noastră, este practicată și în alte localități. Astfel de căsuțe putem găsi în satele Chișcăreni, Lalova și Hulboaca. Prețul pentru câteva ore de apiterapie este în jur de 200 de lei. Apiterapia este practicată de ani buni în țări precum Ucraina, Lituania sau Italia, însă despre proprietățile curative ale produselor apicole se cunoaște încă din antichitate.
Foto: tv8.md.