Cei 29 de ani de la conflictul armat de pe Nistru au fost marcați la Bălți.
În fața inspectoratului de poliție s-a desfășurat o întâlnire comemorativă, au fost depuse flori și coroane de flori la monumentul polițiștilor decedați. La eveniment au participat rude ale angajaților inspectoratului care au murit în luptele de pe Nistru. Valeriu Bodgor, președintele consiliului organizației de veterani, a menționat că evenimentele din 1992 legate de conflictul transnistrean au devenit cea mai întunecată și cea mai tristă pagină pentru R. Moldova.
Petru Galiț își aminteșe ce acele zile, cu amărăciune în suflet și cu lacrimi în ochi: a slujit împreună cu locotenentul major Anatolie Calmațui, care însă a decedat. În timpul bombardamentelor obuzul a ajuns în locul, unde se aflau Petru și Anatolie. Ca prin minune, Petru Galiț a supraviețuit. 2 martie a devenit a doua sa zi de naștere.
Conflictul de pe Nistru a început la data de 2 martie 1992 în Dubăsari, iar în vară a escaladat în lupte mari la Bender, unde au murit aproximativ o mie de oameni, zeci de mii au fost răniți și au devenit refugiați. La 21 iulie 1992, a fost semnat un acord de încetare a focului între Moldova și Rusia.
În cadrul conflictului din Transnistria, au murit cinci bălțeni: locotenentul major Anatolie Calmațui, sergentul major Sergei Ostaf, sergentul Alexandru Babinschi și căpitanii în rezervă Valeriu Macariucși Valeriu Nazarco.