„Veniți cu sicriul, v-o dăm împachetată în sac”. Ce spun rudele, persoanei decedate de COVID-19

Femeia de 61 de ani care a decedat noaptea trecută din cauza noul tip de coronavirus este din satul Bălceana, raionul Hâncești, sat care se află în carantină. Soțul victimei este infectat și se afă la spital, la fel ca și alte rude, iar mai mulți consăteni sunt izolați la domiciliu. Primarul susține că abia de a găsit niște bărbați care să sape groapa și că „doar mortul poate intra în sat”.

Femeia decedată a revenit din Italia pe 3 martie ca să-l pomenească pe feciorul său, decedat acum trei ani. Mâine aceasta urmează să fie înmormântată lângă copilul său, transmite jurnal.md.

Rudele decedatei au povestit pentru Jurnal.md istoria revenirii femeii din Italia, cum a fost trimisă de la un spital la altul și cum aceasta va fi înmormântată fără nicio rudă

„A revenit pe data de 3 martie cu avionul. Avea febră 37,5, dar nimeni nu a oprit-o pe Aeroport, deși venea din focarul infecției. A mers pe urmă la sora sa în ospeție, au stat la masă. Pe 8 martie s-a întâlinit cu rudele, ca de sărbătoare, au venit să o vadă. Pe 9 martie s-a simțit rău, a mers la ambulatorul din localitate, după care, pe 10 martie, a chemat 112 și au dus-o la Cărpineni. De acolo au dus-o la Hâncești, apoi la spitalul Toma Ciorbă. Soțul femeii spune că în Chișinău ea nici n-a ieșit din ambulanță, pentru că medicii le-ar fi zis celor care au adus-o că este sănătoasă și ar fi trimis-o acasă. Pe data de 13 martie a fost internată din nou, se simțeau mai rău, a fost dusă la Toma Ciorbă, dupa care transferată la spitalul Republican”, menționează o rudă apropiată, care a dorit să-i păstrăm anonimatul.

Femeia ne spune că azi a telefonat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și la ministerul Sănătății, solicitând informații cum să acționeaze în situația dată, odată ce a fost declarată stare de urgență din cauza COVID-19, iar satul se află în carantină.

„Mi s-a spus: dacă veniți cu întrebări, trebuie să veniți și cu soluții. Veniți cu sicriul, v-o dăm împachetă în sac. Cum să vin cu sicriul, noi suntem în stare de urgență, acolo satul e în carantină?… Soțul este internat, sunt internate și alte două surori, acum stresul îl va nimici și mai tare. Mă uit la televizor că ei desenează că totul e bine, dar soțul ei stă în spital și spune că de la început nici hârtie igienică nu era la blocul sanitar”, afirmă femeia.

„Statul acesta e așa de impotent… Am vorbit cu președintele raionului, care mi-a zis să caut sicriu și mașină”

O altă rudă din localitate susține că a găsit o mașină cu chin pentru a ajunge în Chișinău și a prelua trupul neînsuflețit al femeii.

„Dacă statul acesta e așa de impotent… Am vorbit cu președintele raionului, care mi-a zis să caut sicriu, mașină. Ei trebuie să dea mașină specială. Eu mă pornesc, dar aici din sat nimeni nu vrea, toți se tem, suntem în carantină. Trebuie să vin la Chișinău, să găsesc sicriu”, menționează bărbatul.

Primarul satul Bălceana, din raionul Hâncești, Iurie Pasat este derutat de situație.

„Azi ne-am fărâmat capurile, abia am găsit niște băieți să săpăm groapa, da noi nu putem să ieșim din sat niciunul, că suntem în carantină. Trebuie să aducă cineva cadavrul până aici. Numai mortul intră în sat, restul nu intră nineni”, a menționat primarul.

Primarul a mai spus că imediat ce ajunge cadavrul în sat, va fi dus direct la cimitir și îngropat fără prezența cuiva.

A revenit acasă ca să-l pomenească pe fiul decedat acum trei ani

O altă rudă ne spune că decedata era o femeie cumsecade, muncitoare, avea grade militare și a lucrat la penitenciar la Rusca. Familia a avut doi copii, dar acum trei ani i-a decedat băiatul și l-a adus din Italia în sicriu.

„Atunci nu am cunoscut-o, a slăbit și a încărunțit într-o clipă. Tare mai tânjea după el. Pe 3 martie, a venit în RM cu avionul să-i facă rânduielile creștine feciorului. Soțul a întâlnit-o la aeroport, însă nimeni nu le-a spus despre autoizolare, nimeni nu le-a explicat nimic. La câteva zile a simțit primele simptome de răceala, tușea. Pe 9 martie s-a dus la punctul medical din sat, apoi la Cărpineni, iar de acolo la Spitalul din Hâncești. De acolo a venit acasă. A doua zi, pe 10 martie (marți) soțul a sunat la 112 și a fost dusă la spitalul Toma Ciorbă. Acolo medicul de gardă a început a ocărî că „ce ați adus-o pe femeia asta sănătoasă la spital?”. Ea a spus că a zburat cu avionul din Italia pe data de 3 martie. La spital a fost examinată, a fost testată. Testul a arătat negativ la COVID-19. Pe 11 martie a fost externată cu diagnoza pneumonie, cu monitorizare la medicul de familie. Pe 12 martie iar a sunat la urgență și a fost dusă la Toma Ciorbă, unde deja s-a confirmat testul”, ne-a mai spus ruda femeii.

coronavirusfemeia decedatăHânceștiînmormîntarearudesatul Bălceana